Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Erikoispilviä - 12.11.2019 klo 10.30 Raisio Havainto numero 86489

Näyttävyys: III / V

Aamulla taivaalla näkyi reikäpilvi, joka aluksi oli vain hyvinkin kapea avonainen kaistale. Keskellä aukkoa oli virgaa, johon syntyi nätti sivuaurinko (tuossa vaiheessa en kuvaamaan kerennyt). Pilvi reikineen ehtikin sitten jo karata melko kauas. Havainnon kuvat napsittu ennen pilven katoamista näköpiiristä, aukko pilvipeitteessä oli tässä vaiheessa jo huomattavasti pyöreämpi.

En huomannut kelloa tuossa alkuvaiheessa silmäillä, joten havaintoaika loppuvaiheen mukaan. 

Lisätiedot
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Reikäpilvi info

   Reikäpilvi on harvinainen pilvipeitteessä havaittava ilmiö.

   Altocumulus-pilvet koostuvat pääasiassa alijäähtyneistä pilvipisaroista, joiden lämpötila voi olla reilustikin pakkasen puolella, mutta jotka eivät vielä ole jäätyneet sopivien jäätymisytimien puuttuessa. Kun jäätymisytimiä, kuten pieniä jääkiteitä, tulee pilven kanssa kosketuksiin voivat pilvipisarat alkaa jäätyä tästä pisteestä ulospäin siten, että pilveen näyttää syntyvän rengasmainen aukko. Tällaista aukkoa kutsutaan reikäpilveksi.

   Eräs jäätymisytimien lähde voivat olla lentokoneet, jotka saavat aikaan reikäpilven läpäistessään altocumulus-kerroksen. Reikäpilvet voivat olla muodoltaan myös pitkulaisia kun lentokone on lentänyt pilven korkeudella hieman pidempään. Tällöin sen kulkureitille jää aukosta alaspäin leijaileva kidevana.

   Näiden aukkojen tai kanaalien keskellä voidaan tyypillisesti havaita pilvikerroksen alapuolella näkyvä hento, jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Jos aurinko sattuu olemaan tästä sadejuovasta sopivalla etäisyydellä, voidaan virgassa havaita haloilmiö, esimerkiksi sivuaurinko.

    

   Altocumulus-kerrokseen syntynyt reikäpilvi, jonka keskellä on jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Kuva Jari Luomanen.

Kommentteja: 1 kpl
Heikki Linna - 19.11.2019 klo 18.21 Ilmianna

Muistan erikoisen reikäpilven ehkä 15 vuoden takaa . Oil  huhtikuun ilta ,taivas  pilvessä, aurink,o laskunut oli hiukan hämärää, mutta paksussa pilvessä oli noin täydenkuun kokoinen pyöreä aukko , josta loisti vielä kirkkaasti auringonvaloa. Kesti useita minuutteja .Tuli mieleen ,että moni olisi luullut näkevänsä lentävän lautasen.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.