Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Yksi halomuoto - 9.10.2019 klo 16.38 Kouvola Havainto numero 86494

Näyttävyys: I / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Näin mielestäni hyvin heikon sivuauringon ohuessa pilvihunnussa.

Ja mielestäni sain sen kuvaankin? (ylempi puolisko, "luomu").

Joo, kyllä se siinä on, ihan selvästi :D (alempi puolisko, BR).


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • Sivuaurinko info

   Sivuauringot ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

Kommentteja: 3 kpl
Lasse Nurminen - 13.11.2019 klo 11.04 Ilmianna

Hyvin silmä kyllä harjaantuu noita himmeitäkin haloja taivaalta löytämään kun tarpeeksi pilviä tuijottaa. Ja onneksi tekniikka avustaa epävarmoissa tapauksissa kiitettävästi.

 

Tero Sipinen - 13.11.2019 klo 20.27 Ilmianna

Jahka joku näppärä koodaa johonkin soveltuvaam kameramalliin sovelluksen (eikös ainakin Sony:ihin saa latailtua sovelluksia?), joka tekee BR-käsittelyn live-view -kuvalle, niin a vot. (Saa käyttää ideaa, jos haluaa. Mut ei oo pakko :). Vähän pidempään pitää vissiin odotella tekniikan kehittymistä, että saa BR:n älylaseihin.

Lasse Nurminen - 13.11.2019 klo 22.07 Ilmianna

Onhan noissa kameroissa nykyään jo monenlaisia filttereitä ym. tarjolla. Ei luulisi olevan liian vaikeaa kehitellä joku br-palikka. Turhempiakin esim. omasta peilittömästä löytyy. Voisi sitten takanäytöltä tsekata, tosin ei siis aivan livenä.

Olisikohan joku kameravalmistaja kiinnostunut ultimaattisen halokameran kehittämisestä? Olisi usmit ja beeärrät :D

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.