Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Hämäränsäteet - 4.12.2019 klo 15.59 Ikaalinen, Luhalahti Observation number 86752

Visibility IV / V

Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Oli hienon värinen taivas, ja mietin, että onko kyseessä helmiäisrusko? Käväsin Kyrösjärven rannalla kuvaamassa.

Hämäränsäteet erottui selkeästi. Mutta miten niiden helmiäisten laita? Saattoi olla niitäkin..

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Hämäränsäteet info

   Hämäränsäteet ovat ilta- tai aamuhämärän taivaalle piirtyviä pitkiä tummia säteitä. Ne syntyvät kun horisontin tuntumassa olevat pilvet osittain varjostavat ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. Varjostavat pilvet saattavat olla näkymättömissä horisontin takana. Aurinko on hämäränsäteiden esiintyessä horisontin alapuolella.

   Hämäränsäteet ja vastahämäränsäteet ovat yksi ja sama ilmiö, mutta ne on eroteltu omiksi ilmiöikseen koska niiden näkymisessä on eriaikaisuutta. Auringon laskettua ensimmäisenä ilmestyvät vastataivaalle vastahämäränsäteet. Auringon edelleen laskiessa ne venyvät kohti Auringon puoleista taivasta muodostaen koko taivasta halkovan hämäränsäteiden kimpun. Lopussa havaittavissa on pelkät Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Hämäränsäteet näkyvät selkää taivasta vasten kun taas ruskosäteet piirtyvät keski- tai alapilvien alapinnan ruskoon. Ruskosäteet voivat esiintyä myös kun Aurinko on horisontin päällä. Pilvisäteet puolestaan ovat tavallisia päivätaivaalla näkyviä ilmakehään piirtyviä pilvien varjoja, joihin ei liity ruskon värejä.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella. 

    

   Ukkospilven yläosan varjostuksesta syntyneet hämäränsäteet. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Hämäränsäteet ilmenevät tässä lähinnä yhtenä leveänä säteenä, joka kuvassa nousee yläoikealle. Ilmiö jatkui vastapuolelle taivasta vastahämäränsäteiksi. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kesällä 2011 Eritreassa purkautuneen Nabro-tulivuoren aiheuttamaa tulivuoriruskoa ja hämäränsäteitä Saksassa. Kuva Daniel Eggert.

    

   Talvella hämäränsäteet voivat joskus piirtyä helmiäsruskoon. Tällöin Aurinko on huomattavasti normaalitilannetta matalammalla ja taivas pimeämpi. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 7 pcs
Matias Takala - 4.12.2019 klo 23.03 Report this

Kyllä tässä ovat sekä tyypin I-helmiäiset että helmiäisrusko mukana.

Eero Karvinen - 5.12.2019 klo 00.21 Report this

Upeat värit!

Sufia Hirvimäki - 5.12.2019 klo 10.54 Report this

Suorastaan aivan mahtavat värit!

Mikko Ankelo - 5.12.2019 klo 11.40 Report this

Hienot kuvat, varsinkin ykköskuva!

Timo Nousiainen - 5.12.2019 klo 16.15 Report this

Katselin helsingissä vähän neljän jälkeen, että oli ihmeen tummalla taivaalla iltaruskoa. Varmaan helmiäistä mukana siinäkin. Ei vain nähnyt ihan horisonttiin onko siellä helmiäisiä. Ei kyllä lähellekään yhtä hienoa kuin nuo!

Mikko Peussa - 6.12.2019 klo 15.10 Report this

Kyllä näistä kuvista voi tehdä myös helmiäispilvihavainnon! Varsin komea helmiäisrusko ja saman päivän muut havainnot tukee myös asiaa!

Heidi Rikala - 7.12.2019 klo 13.45 Report this

Kiitos Matias, Eero, Sofia, Timo ja Mikot!

Teen vielä uuden rapsan Helmiäisistä ja helmiäisruskosta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.