Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Ruskosäteet - 2.1.2020 klo 16.05 Akaa Observation number 87150

Visibility III / V

Helmiäisten toivossa lähdin liikkeelle, mutta kovin oli taivas tukossa. Lopulta näkyville tuli suhteellisen nätit ruskosäteet. Vasta kotona koneen ääressä kuvaa katsellessa tuli varoivaisesti ajatuksiin, että voisiko säteet syntyä PSC:hen? Tuolla matalalla metsärajassa on jotain PSC:n kaltaista, mutta en merkkannut tätä epävarmuudesta johtuen helmiäisiksi, eikä vahvistavia havaintoja ei ole vielä raportoitu.

Additional information
 • Yleiset valoilmiöt
  • Ruskosäteet info

   Ruskosäteet ovat pilvien varjostuksesta syntyviä säteitä, jotka esiintyvät Auringon ollessa matalalla tai hieman horisontin alapuolella. Niiden tunnusmerkki on että säteet ovat värjäytyneet matalan Auringon väreihin. Usein ruskosäteet näkyvät pilvien alapintaa vasten.

   Korkeammalla Auringolla näkyvät värittömät säteet ovat pilvisäteitä. Hämäränsäteet sensijaan ovat havaittavissa vain kun Aurinko on horisontin alapuolella. Ne piirtyvät selkeää taivasta vasten. Eron tekeminen ruskosäteiden ja pilvi- sekä hämäränsäteiden välillä ei ole välttämättä aina yksioikoista.

    

   Ruskosäteet piirtyvät alapilviin kuuluvan stratocumuluksen pintaa vasten. Kuva Pentti Arpalahti.

    

   Joskus pilvet varjostavat niin että taivaalla näkyy vain yksi ruskosäde. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kumpupilvien huippujen varjostamia ruskosäteitä. Kuva Irma Forsbacka. 

    

   Ruskosäteitä vai pilvisäteitä? Aurinko on matalalla, niinkuin ruskosäteiden tapauksessa pitääkin olla, mutta toisaalta ruskon värejä ei juurikaan ole näkyvillä. Hienoinen kellertävä väri säteissä kuitenkin antaa luokitella ne ruskosäteiksi. Kuva Mikko Peussa.

    

   Ruskosäteitä lentokoneesta. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 2.1.2020 klo 19.20 Report this

Hienot säteet! Epäilyksesi voi mielestäni olla ihan aiheellinen?

Olli Sälevä - 2.1.2020 klo 20.34 Report this

Helmiäissäteet, tuopa olisikin hieno havainto.

Veikko Mäkelä - 3.1.2020 klo 10.59 Report this

Hei Markku! Kyllä muistaakseni rusko/hämäränsädeilmiöitä on liittynyt aiemminkin helmiäisruskotilanteisiin.  Enemmän kyllä tuli- ja metsäpaloruskoihin.

Veikko Mäkelä - 3.1.2020 klo 11.03 Report this

Mitä tulee sitten helmiäisiin havainnossa, niin kovin senhenkistä tuon kuvan pilvet ovat.  Erityisesti mietityttää nuo pinkit pilvet, joissa säteet näkyvät sekä voimakas keltainen hehku tuolla punaruskeiden pilvien takana.  Tummimmat pilvet lienevät kuitenkin tässä tapauksessa ihana alapilviä.

Itse oli eilen valppaana iltapäivän lopuilla auringonlaskun tienoilla, kun taivas oli sellainen "sotkuinen", mutta strategisessa vaiheessa alapilvet jyräsivät lounaishorisontin umpeen.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.