Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuun kehä - 28.10.2012 klo 21.00 Kauhajoki Observation number 8716

Visibility IV / V

komeita renkaita kuun ympärillä 8)

Additional information
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kuun kehä info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 7 pcs
Marja Wallin - 1.11.2012 klo 20.00 Report this

Todella komean kuun kehän olet saanut kuvattua. :)

Pentti Arpalahti - 3.11.2012 klo 21.44 Report this

Eikös tämä ole tieteellisesti jo jonkun verran mielenkiintoinen kuva, kun kehä ei ole pelkkä voisilmä puurolautasella vaan siinä on runsaasti hienorakennetta. Missä olosuhteissa tuommoinen syntyy? Osaavatko halotohtorit selittää?

Mikko Peussa - 3.11.2012 klo 21.54 Report this

Itselleni tuollaisen vähän vastaavan "kehän" aiheutti Jupiterin ympärille ilmeisesti huurre objektiivin linssissä ja poistin siksi havaintoni. Mukava olisi lukea asiantuntijoiden mielipiteitä siitä, josko tämäkin olisi huurteen aiheuttamaa?

Panu Lahtinen - 3.11.2012 klo 21.59 Report this

Ensimmäisen kuvan perusteella kehä on ollut ylhäällä pilvissä. Jos olisi tapahtunut linssissä, kehää olisi näkyvissä myös oksien kohdalla.

Jotenkin erikoisen näköinenhän tuo kehä on, selvärajainen ja jyrkät rajat eri osien välillä. Sitä en osaa ainakaan lonkalta sanoa, että mistä tuo johtuu :-)

Jari Luomanen - 3.11.2012 klo 22.34 Report this

Olisiko mahdollista, että alkuperäinen valotus on ollut merkittävästi kirkkaampi valotus ja sitä on sitten korjattu tietokoneella? Ihan näin äkkiseltään arvaten.

Mikko Peussa - 3.11.2012 klo 22.49 Report this

Tuossa voisi olla ajatusta Jari. Mietin myös, että miten mahtaa olla jos tarkennus on paljon pielessä. Voisiko se aiheuttaa tuollaisen "kehän". Puu on tosin tarkka, mutta exif-tietojen perusteella polttoväli on ollut melko pitkä? Puun etäisyys kamerasta olisi mukava tietää. Se selvittäisi tuota kuun todellista tarkkuutta?

Jari Luomanen - 3.11.2012 klo 23.59 Report this

Luulenpa, että fokus on ollut kuussa ihan kohdallaan. Veikkaan, että kyseessä on ihan simppelisti valotuksen korjaus jälkikäsittelyssä. Alkuperäinen tiedosto auttaisi asian selvittelyssä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.