Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kangastus - 10.5.1999 klo 00.00 Kustavi Observation number 87440

Visibility III / V

(Kuvan kuukauden päivä ja kellonaika ovat noin-arvioita.) Venus kohtaa meren pinnan viistosi keväisenä yönä. Hiukan poikkeuksellisesti yöhön syntyi alapuolinen kangastusilma (keväällä päiväaikaan yläpuolinen olisi "normaalimpi" kangastus), ja niinpä myös Venuksen viiru kahdentuu kohdatessaan horisontin. Viirussa on aukkokohta, sillä loivan kulman vuoksi kameraa ei osannut suunnata riittävän kauas oikealle. Kun Venus oli valumassa pois kuvasta, oli valotus keskeytettävä, filmikamera viritettävä uudelleen ja kameran suuntaus korjattava. Kuva on siis kahden kuvan kompositio.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Planeetanvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.