Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kangastus - 10.1.1993 klo 16.00 Turku Observation number 87441

Visibility III / V

(Kuvan kuukauden päivä ja kellonaika ovat noin-arvioita.) Venus laskee vaan ei kovin tasaisesti. Tällaisella ilmalla varsinkin Kuun kraatterit ja meret näyttäisivät omituisille ja hurjasti venyneille niiden läpäistessä ilmakerroksen, joka Venuksen jäljessä näkyy jyrkkänä pudotuksena. Niin Venuksen kuin Kuun laskun tai nousun seuraaminen vaatii hyvin selkeää säätä ja etenkin erikoisen selkeää horisonttia toisin kuin esimerkiksi Auringon vääristymien seuraaminen. Filmikameran kuvassa on käytetty kahdella telejatkeella vahvistettua 400mm:n teleobjektiivia.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Planeetanvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.