Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Kangastus - 10.1.2001 klo 19.00 Turku Observation number 87442

Visibility III / V

(Kuvan kuukauden päivä ja kellonaika ovat noin-arvioita.) Venuksen lasku kertoo hurjasta ilmakehän kerrostuneisuudesta - suvereenisti rajuin näkemäni kymmenissä kuvatuissa laskuissa. Kuva on otettu filmiaikaan, jolloin teleobjektiivi piti rakentaa puhtaasti taloudellisten resurssien pohjalta - ei ollut halpoja superzoomdigejä. Kuvissa Venus ei jätä siistiä ja solakkaa viirua ensinnäkään siksi, että ilmakehä on aina turbulentti lähellä horisonttia, mutta myös siksi, että kuvaamisessa piti käyttää kahdella telejatkeella kasvatettua teleobjektiivia.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Planeetanvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.