Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kangastus - 13.4.2018 klo 23.13 Kustavi Observation number 87443

Visibility III / V

Venuksesta on moneksi! Paitsi tummenevan taivaan häikäiseväksi helmeksi niin myös horisontin paikallisen mikroilmaston sondiksi. Tässä tapauksessa ilmakehä on ollut kovin rauhallinen vailla selviä kerrostumia, ja niinpä laskeva Venus piirtää siistin viirun. Kuvan oikeassa reunassa Isokarin majakka pyörittää valokeilaansa ja sinkoaa säteitä pitkin meren pintaa. Kuva on otettu digijärkkärillä, joten varjoista saattoi puristaa esiin Venuksen heijastuksia tyynestä avomeren pinnasta.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Planeetanvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.