Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Eläinratavalo - 16.1.2020 klo 20.42 - 16.1.2020 klo 22.01 Pyhäranta Observation number 87497

Visibility I / V

Pirjo Koski, Porin Karhunvartijat

Eläinratavalo?

Olin maisematähtikuvaamassa Pyhärannassa. Otin viimeisiä kuvia, kun huomasin kameran takanäytöllä kiilamaisen valon.

Jäin tarkkailemaan ilmiötä, joka näkyi vajaan puoli tuntia hyvin vaihtelevasti. Silmä ei tahtonut löytää mitään eli näkyi heikosti vain kuvissa. Voisiko olla, sijainti täsmäisi?

Vasemmalla tutut Laitilan valot, Pyhärannan puolelta (oikealla kuvan ulkopuolella) hukkavaloa valui ympäristöön minimaalisesti. Ilmiö olisi hyvässä suunnassa Pyhärannan valoja ajatellen, ne eivät häiritse ihan vielä.

Hukkavalo oli mielestäni vähentynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna :)

Aivan jäätävän vaikea tallentaa, mikäli tämä on se.

EDIT: Oli pakko selata alkuillasta otetut kuvat joten kellonaika havikseen päivitetty, ilmiö näkyi myös aiemmin illalla kuvatuissa ruuduissa. Ellei tietäisi, mitä kuvasta etsii, niin löytämättä jäisi. Päivitin kolmanneksi alkuillasta ottamani räpsyn.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Eläinratavalo
Technical information

Canon EOS 6D, Irix Blackstone 15mm ISO 3200, f2.4, 15s & 25s

Comments: 8 pcs
Timo Alanko - 17.1.2020 klo 18.20 Report this

Siltä se kyllä näyttää. Aika aikaisessa tänä vuonna :) 

Lasse Nurminen - 17.1.2020 klo 18.48 Report this

Jaaha, varhainen lintu madon nappaa :) Olin itsekin eilen kuvaamassa, mutta en osannut ajatellakaan tämän näkymisen mahdollisuutta. Harmillisesti omassa kohteessa läheinen metsän reuna peitti näkyvyyttä alempaan horisonttiin.

Olisiko ilmahehkuakin tässä, omissa kuvissani kiinnitti samanlaiset "laineet" huomiota...

Pirjo Koski - 17.1.2020 klo 20.36 Report this

Kiitoksia! Meinasi mennä itseltäkin kyllä ohitse, viime tingan huomio :) Ilmahehkua oli mielestäni myös. 

Pekka Parviainen - 17.1.2020 klo 22.22 Report this

H.S., katsoin eläinratahavaintosi ja paikka sopii hyvin eläinratavalolle mutta kellonaika (jälkeen auringonlaskun noin klo 16) on perin myöhäinen sen näkemiseksi. Kun selasin kalansilmäkuvani Kustavista lounaan suunnalta, kiinnittyi huomio noin klo 20.25:n molemmin puolin muutaman minuutin ajalta eläinratavaloa muistuttava "kirkastuma" (time-lapse -filmiä varten kuvattu, sama yö klo 18.19-00.40, yhteensä 1400 kuvaa). Hyvin himmeä, ei silmin havaittu muun touhun ohessa ja ehkä jäisi huomaammatta, ellei peräkkäisiä kuvia nopsaan selaisi koneen ruudulla. Mutta mielenkiintoista. Lisäsin yhden kuvani omaksi havainnokseen.

Mikko Peussa - 17.1.2020 klo 22.45 Report this

Pekka, havaintoaikahan on tässä niinkin myöhään kuin klo 21.21 - 22.01.  Aurinko on ollut jo hyvin alhaalla lähes -40 astetta. Tämä havainto eläinratavalosta tähän aikaan on aika uutta näillä leveysasteilla.

Sellaisen "havainnon" olen itse tehnyt, että vuosi vuodelta keväällä sen on saanut samalla kaustolla paremmin näkyville, mutta tieto ei perustu mihinkään faktoihin, vaan omaan mututuntumaan. Mutta tosiaan vasta lähempänä kevättasausta. Mikäli nämä nyt on jo kuitenkin eläinratavaloa, niin hienoja on havainnot.

Pirjo Koski - 18.1.2020 klo 00.27 Report this

Pitää vielä katsoa aikaisemmat kuvat, mutta meille leijui samupilvi paikalle. Osin sen vuvuoksi olin luovuttamassa. 

Pirjo Koski - 18.1.2020 klo 00.29 Report this

Oikein sumupilvi piti kirjoittaa :D 

Veikko Mäkelä - 19.1.2020 klo 16.45 Report this

Hei, kyllähän tuo kovin eläinratavalon näköinen on ja aika lailla oikealla paikalla ekliptikan tienoilla. Kolmannessa kuvassa vielä selvemmin.  

On totta, että aika on kovin myöhäinen eläinratavalolle.   Pimeämmällä taivaalla pitäisi näkyä myös ns. vastavalo, mutta sen paikka on jossain Kaksosten tienoilla tällä hetkellä.  Näissä kuvissa ollaan kevätasauspisteen tietämillä Kaloissa eli alle 90 asteen päässä Auringosta.

Joissain lähteissä mainitaan, että eläinvaloa voisi näkyä Auringon ja vastavalon yhdistävänä alueena, mutta ilmeisesti äärimmäisen heikosti.  Myös hankalaa meidän leveysasteillä.

Eläinvalon voimakkuus ilmeisesti hiukan vaihteleekin ympäröivän avaruuden pölyhiukkastilanteen mukaan eli on tuo mahdollista.

Lassen kommentoima ilmahehku saattaa olla myös pelissä. Tai sitten mainitsemasi sumulla on jo sormensa pelissä raitojen aiheuttajana.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.