Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Näyttävä ilmahehku - 15.12.2004 klo 04.00 Kustavi Observation number 87509

Visibility III / V

Filmiaikaan ilmahehku oli salakavala kuvaajan vihollinen: taivaalla oli runsaasti tähtiä, mutta jotenkin vain yö ei ollut ihan syksymusta. Kun filmin sai kehityksestä, harmistus itsensä rääkkäämisestä ja kaikesta ponnistelusta masensi - paitsi jos oli kuvaamassa ilmahehkua. Ohessa on ehkä kaikkein rankin filmille tarttunut hehkuyö. Sää paljain silmin näytti varmaankin kelvolliselta (ja Geminiditkin olivat vielä aktiivisia), koska mm. Orionia kiertävä Barnard-loop -vetysumu tuli hyvin näkyviin. Mutta kunnolliseksi tähtikuvaksi ei tällaisista ole. Eikä kuviin tarttunut edes tähdenlentoja.

Additional information
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Näyttävä ilmahehku info

   Ilmahehku on yötaivasta heikosti valaiseva himmeä valoilmiö, joka syntyy molekyylitason muutoksista ilmakehässä. Ilmiö näkyy tähtitaivasta vasten horisointissa heikona laajana vaalenemana, joka voi tarttua kamerakuvaan vihertävän sävyisenä.

   Tunnistus Taivaanvahdissa on varattu epätavallisen hienolle ilmahehkulle, jossa erottuu selvästi rakenteita tai joka muutoin on tutkimuksen kannalta poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Tavanomaisia ilmahehkukuvia ei kerätä Taivaanvahtiin, sillä ilmiö on varsin yleinen. 

   Kuva: Tuukka Järvenpää

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 18.1.2020 klo 22.04 Report this

Hienoja havaintoja ja kertomuksia vuosien takaa!

Lasse Nurminen - 18.1.2020 klo 22.23 Report this

No jopas on komeat hehkut tässä!

Eero Karvinen - 18.1.2020 klo 23.31 Report this

Melkoinen ilmahehku. Hyvin näkyy aaltoileva muoto siinä.

 

Anne Pöyhönen - 21.1.2020 klo 00.58 Report this

Hienot kuvat ilmiöstä, ja kiitos kokemuksen jakamisesta filmiajalta, ettei heti unohdu millaisissa oloissa kuvia on ennen digiaikaa otettu. Upeasti näkyy aaltoilu näissä. Kauniita ovat!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.