Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu myrskyilmiö - 22.1.2020 klo 04.40 Hyvinkää Observation number 87543

Visibility Unclassified

Aamulla asemalle kävellessä kiinnittyi huomio oikealta puolelta kuuluvaan voimakkaaseen kohinaan.  Taitaa olla tuulenpuuska joka kohisee lähipuissa. Hetken käveltyä kohina voimistui ja pysähdyin katselemaan tarkemmin mistä moinen kohina tulee.  Hetken katseltua valaisi taivaan upea salama jota seurasi välittömästi voimakkaan oloinen jyrähdys. Salama näytti lyövän maahan. Ennen salamaa oli satanut lunta ja kohinaa seuratessani satoi hieman rakeita joita tuuli juoksutti katua pitkin. Salaman välähdyksen jälkeen alkoi sataa voimakkaasti rakeita tai paremminkin pieniä lumipalleroita jotka ei kastellut kulkijaa mutta maa muuttui nopeasti talvisempaan muotoon. Täytyy myöntää että salama tuli niin sanotusti puskista ja säikäytti pahemman kerran.  Se oli sit eka talvisalama jonka näin livenä.


More similar observations
Additional information
 • Rakeiden koko
  • 7 mm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Salama talvikaudella info

   Talvinen salamointi liittyy yleisimmin voimakkaaseen lumisateeseen eli kyseessä on salama lumi- tai räntäsateessa. Joskus harvoin, varsinkin alkutalvesta, salamointia voi esiintyä myös vesisateen yhteydessä.

   Talvella välähdyksiä synnyttävät myös sähköjohdoista ja muuntamoista tulevat valokaaret. Valokaaret syntyvät voimakkaan tuulen tai puihin kertyneen lumen taivuttaessa puut kosketuksiin sähkölinjojen kanssa. Näistä välähdyksistä ei synny ukkoselle ominaista pitkäkestoista jyrinää, vain nopea pamahdus ja mahdollisesti lähialueilla kuultavissa oleva sähköinen ritinä.

   Kesäkaudella ei ole mielekästä kerätä havaintoja yksittäisistä salamoista. Talvikaudella ne ovat harvinaisempia ja siksi kiinnostavia.

    

    

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.