Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rakettilaukaisu - 2.4.2002 klo 03.20 Uurainen Observation number 87758

Visibility IV / V

Tässä on kyse kohta 18 vuotta vanhasta tapahtumasta. 

Sattumalta olin herännyt aamuyöllä kolmen jälkeen ja katsoin ulos ikkunasta, josta oli hyvä näkyväisyys itä-koillisen suuntaan. Sieltä, lähellä horisonttia, loisti kirkas harsomainen pilvi. Hetken ihmettelin, mistä mahtaa olla kyse ja totesin, että ilmiö täytyy saada kuvattua.

Kamera ja jalusta mukaan ja kiiruhdin läheiselle mäelle, mistä oli hieman parempi näkyvyys. Kamerassa oli sen ajan tyyliin filmiä, diafilmiä, joten valotus on tuollaisessa tilanteessa melkoista arpapeliä. Tarpeeksi laaja valotusaika haarukointi, niin sopivasti valottuneita ruutujakin löytyi.

Objektiivina oli 24 mm laajakulma ja nyt skannauksen yhteydessä hieman rajasin kuvaa.

Kun olin saanut kehitetyn filmin, niin olin yhteydessä Pekka Parviaiseen, ja hän heti arveli, että kyseessä on raketin jättövana, joka loistaa nousevan auringon valossa. Sen tarkempia tietoja itse raketista ei silloin ollut, mutta tuolta Ursan raketti-ilmiö arkistosta löytyy tuolle aamulle aivan sopiva ehdokas.

Kosmos 2388, joka lähti matkaan Plesetskistä klo. 01.35.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Rakettilaukaisu
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Rakettilaukaisu
  • Raketin jättövana info

   Raketin jättövanat ovat värikkäitä pilviä, jotka näkyvät auringon ollessa horisontin alapuolella. Jättövanat voivat leijua niin korkealla ilmakehässä, että aurinko paistaa niihin vaikka maanpinnalla olisi jo täysin pimeää. Ne ovat havaittavissa pitkään laukaisun jälkeen. Värit syntyvät auringon valon sirotessa vanojen pienissä jääkiteissä.

   Suomessa on pääasiassa havaittu kahdesta eri paikasta tulevia raketti-ilmiöitä. Toinen niistä ovat Vienanmereltä ja Jäämereltä sukellusveneistä tehdyt laukaisut. Ne käyttävät kiinteää polttoainetta josta syntyy värikkäitä pilviä.

   Toinen raketti-ilmiöiden lähde on Plesetskin laukaisualue Venäjällä. Sieltä tehdään muutama laukaisu vuosittain. Näissä laukaisuissa käytetään yleensä nestemäisiä polttoaineita, jolloin pilvet ovat vähemmän näyttäviä.

   Raketin jättövanan näkymiseen vaikuttaa se, mihin aikaan laukaisu tehdään ja minne tuulet puhaltavat. Kaikista paras on noin kello 3-5 Suomen aikaa, jolloin pilvi ehtii hieman levittäytyä ja loistaa idästä tulevassa aamuauringossa silloin kun Suomessa on vielä pimeää tai hämärää.

   Raketti-ilmiöitä on 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kuluessa havaittu vuosittain keskimäärin yksi tai kaksi Suomesta. Tämän jälkeen on kuitenkin ollut hiljaisempaa.

    

   Rakettilaukaisun jättövana. Kuva on otettu Oulunsalossa. Kuva Jarmo Moilanen.

Comments: 8 pcs
Emma Bruus - 26.1.2020 klo 19.29 Report this

Vau! Ansiokkaasti kaiveltu arkistoa.

Mikko Peussa - 26.1.2020 klo 19.34 Report this

Hieno havainto vuosien takaa.

Juha Kinnunen - 26.1.2020 klo 22.31 Report this

Eeppinen havainto ja kuva - jälleen kerran myssyn nosto Erkille!

Jouni Hovi - 26.1.2020 klo 23.45 Report this

Upea kuva, kannatti kuntoilla...  kuvan kameratiedot tuskin kyllä täsmäävät :D

Mikko Peussa - 27.1.2020 klo 00.53 Report this

Voihan Jouni olla niin, että "skannaus" on suoritettu tuolla kameralla vaikka kuvaamalla diakuva valkokankaalta? Vastaavia olen itsekin joskus kuvaillut ja toisinaan jopa onnistuu paremmin kuin huonolla skannerilla ;-)

Erkki Rauhala - 27.1.2020 klo 08.08 Report this

Kiitos kaikille kommenteista!  Tunnetusti tuuria on kahta lajia. Hyvää ja huonoa. Tässä oli sitä hyvää.

Ja Jounille. Sikäli nuo kameratiedot on oikeita, että alkuperäisen dian "skannasin" kuvaamalla. En kylläkään valkokankaalta, vaan loittorenkaita käyttäen makrokuvauksella.

Mikko Peussa - 27.1.2020 klo 15.19 Report this

Hyvin tuo skannaus on onnistunut tuolla keinolla.  Tuli mieleen erään "amatööriskannaajan"  toteutus, jossa samalla tavalla exif-tiedot ei oikein täsmää havaintoaikaan ;-)

Olli Sälevä - 27.1.2020 klo 19.52 Report this

Hieno kuva. Jännästi leviää tuo jättövana pitkin taivasta. Kuinka laaja lie tuo alue?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.