Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Pintahalo - 14.2.2020 klo 09.20 - 14.2.2020 klo 09.25 Raisio Observation number 88161

Visibility II / V

Yksi "talven" kylmimmistä aamuista (-6°) ja maa oli saanut yön aikana kidekuorrutuksen edellisyönä sataneen ohuen lumikerroksen päälle. Kävellessä erottui välkettä 22-renkaan etäsiyydellä. Testiksi kertyi 19 ruutua ja irtosihan sieltä sitten jonkinmoinen rengas, parhaiten br-käsiteltynä. Kolmoskuvana yksittäisruutu.

Onkin ensimmäinen pintahalo omalle kohdalle näin raportin muodossa. Onhan noita toki visuaalina joitakin tullut vuosien saatossa bongailtua.

 


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • 22° rengas info

   22° rengas on 22° asteen säteinen rengas valonlähteen auringon ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin briljantimpaan 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun loopin. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    


   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 11 pcs
Mikko Peussa - 14.2.2020 klo 20.40 Report this

Hyvä Lasse! Aktiivisuus palkitaan yleensä.

Lasse Nurminen - 14.2.2020 klo 20.59 Report this

:D Paikoitellen mukava viikko kelien puolesta ja kivasti kertyi haviksia, vaikkakin aika perusjuttuja...

Mikko Peussa - 14.2.2020 klo 21.19 Report this

Kyllä vaan, ilmat on suosineet pitkästä aikaa parina päivänä. Sellaisen olen kuitenkin huomannut, että hyvästä yläpilvestäkään ei näytä edes kunnon saureja irtoavan iltaisin. Ilmakehän olosuhteet ei nyt tuota jääkidettä oikeaan kohtaan.

En muista milloin minulla itselläni olisi ollut näin huono havaintojakso, kuin viimeisellä kolmella kuukaudella on ollut. Hyviä sattumia on tipahtanut, mutta muuten surkeaa. Eikä johdu omasta passiivisuudesta vaan olosuhteista!

P.S. Kyllä me vielä Lasse päästään kv-pilareita kuvaamaan, lupaan sen ;-)

Lasse Nurminen - 14.2.2020 klo 21.39 Report this

Onneksi et Mikko viimeisessä lauseessa maininnut mahdollisesta pilarien kuvausajankohdasta mitään. Voi siis joskus jopa toteutua, ensi talvena, sitä seuraavana tms...

Marko Riikonen - 15.2.2020 klo 02.04 Report this

Millainen himmennin toimii blokkerina?

Lasse Nurminen - 15.2.2020 klo 12.05 Report this

Teknofokuksesta hommattu DIN 13 halolasi 30 mm halkaisijalla. Kiinnitetty tuollaisen vähän rankemman nippusiteen kiristyspäähän, johon olen kovertanut lasille sopivan "pesän". Koko hökötyksen saa kuminauhalla vastavalon ympäri tuettua ja pysyy aika kivasti paikallaan. Nippusiteen vartta saa vielä tarvittaessa hieman taivuteltua eri asentoon. 50 millisellä lasilla alkaa siteen varsi olemaan turhan veltto...

Lasse Nurminen - 15.2.2020 klo 13.03 Report this

Ja pikku tarkennus peittäjien kokoon kun rupesi itseä häiritsemään että ei kyllä noin isoja omani ole mitä edellä väitin. Tilasin aikoinaan siis 30 ja 20 milliset, joista pienempi oheisessa havainnossa käytössä ja 30 millinen hieman turhan raskas tuolle viritykselle. Peruskokoina siis Teknofokuksesta saa nuo aiemmin mainitsemani 50 ja 30 milliset, muita kokoja tilauksesta.

Marko Riikonen - 15.2.2020 klo 13.26 Report this

Kiitos infosta. Ja katohan vaan, Teknofokuksella on oikein halolaseja myynnissä. Itse olen tavannut leikellä isommasta hitsauslasin palasta pienempiä palasia inspection mirroriin. Rakentelin juuri oheisen kuvan mukaisen vähän aiempaa kätevämmän systeemin pintahalojen kuvaukseen. Odottaa vain hitsauslasin palasta. Nyt blokkeri tulee kameran päältä, mikä helpottaa kun ennen se tuli alta ja jouduin pitämään kameraa ylösalaisin. Kameran salamajalkaan on kiinnitetty Tether Toolsin RapidMount Accessory Extension Bar 8? (200mm). Tosin pieni pettymys oli ettei vastoin Tether Toolsin verkkosivun tuote-esittelyä kiskoa saa rotatoitua. Se olisi hyvä jos esim. haluaa kuvata ala-120 sauria niin että aurinkokin näkyy kuvassa. Sanoivat valitettuani että insinöörit ovat muuttaneet tuotteen rotatoimattomaksi. Harhaanjohtava teksti on yhä siellä.

Lasse Nurminen - 15.2.2020 klo 14.48 Report this

Kunnon heavy duty-kamaa tuo Riikosen linkin takainen blokkeriviritys. Näistä oli joskus aiemminkin juttua ja kaipa näissä on vain mielikuvitus (ja näemmä katteettomat mainospuheet) rajana että millaisen rakentelee.

Tero Sipinen - 15.2.2020 klo 15.06 Report this

Minulla pintahalopinoja kuvatessa peittäjän varsi on kameran yläpuolella ns. "Five finger soft grip" pidikkeellä joka tuetaan sopivasti kameraa vasten. Haittapuolena on se, että joutuu kuvan rajauksen, auringon sijoittelun, kameran vaateroinnin ja paikanvaihdon lisäksi keskittyä pitämään peittäjä samassa asennossa kameran suhteen. Hyvänä puolena se, että ko. pidike on aina mukana. Kunhan on sirkkelin kanssa varovainen :)

Lasse Nurminen - 15.2.2020 klo 18.54 Report this

Onhan vanha kunnon viisipiikki ihan hyvä apuväline. Toisinaan itsellä pelkkä lasi kouraan taivaanhaloja kuvatessa, varsinkin kun en kauheasti ole pinohommia harrastanut. Yksittäisruuduissakin avuksi, kun saa tarvittaessa tarkat etäisyydet auringosta ja heijastuksiakin blokattua.

Ja tosiaan amatöörinä tässä havainnossa peittäjän varsi siellä mielenkiintoisemmalla puolella :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.