Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 18.2.2020 klo 11.00 - 18.2.2020 klo 12.15 Raisio Observation number 88201

Visibility Unclassified

Reilut tuulet puhaltelivat vielä tänäänkin ja aamupäivästä taivaalla näkyi pienimuotoinen pyörreshow. Noita erottui tuossa hieman reilun tunnin aikana useampia, lisäksi myös heikommin kehittyneitä tapauksia. Ensimmäisen "banaanin" kohdalla oma kovalevy raksutti kieltämättä tovin aikaa...

Valitettavasti perinteinen työ haittaa harrastusta-tilanne. Koitin tauottaa työn ja pääsinkin hetkeksi järkkärin kanssa sohimaan taivaalle. Parhaimmat pyörteet taisivat osua kyllä tilanteisiin, joissa vain luuri oli ulottuvilla.

Kuvat aikajärjestyksessä, vain kuvissa 4. ja 5. on sama pyörre. Kolmosessa tuollainen jo hajoamassa oleva tapaus

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Hevosenkenkäpyörre info

   Hevosenkenkäpyörre syntyy kun ilmakehässä nouseva ylösvirtaus törmää vaakasuunnassa liikkuvaan ilmamassaan. Tällöin saattaa syntyä vaakasuunnassa pyörivä pyörre. Jos pyörteessä tiivistyy kosteutta pilvipisaroiksi voidaan havaita erittäin harvinainen ylösalaisen U-kirjaimen näköinen pilvimuoto. Usein tällainen pyörre on näkyvillä vain hyvin lyhyen aikaa, kenties joitakin kymmeniä sekunteja tai minuutin.

   Tyypillisimmin hevosenkenkäpyörteitä sanotaan näkyvän supersolumyrskyjen lähettyvillä, sillä niiden yhteydessä syntyy hyvin voimakkaita ylösvirtauksia ja tuuliväänteitä, jotka ovat otollisia pyörteen syntymiselle. Silti tätä pilvimuotoa havaitaan aivan tavanomaisten cumulus-pilvienkin yhteydessä ja toisinaan jopa hyvin etäällä niistä tyystin sinistä taivasta vasten. Tämän pilven havaitakseen kannattaa siis olla tarkkana aina kun cumuluksia syntyy ylösvirtausten seurauksena.

Comments: 2 pcs
Mikko Peussa - 18.2.2020 klo 20.06 Report this

Katos vaan, komea bongaus! Hieman liian myöhään lähdin itse liikkeelle, näin vain muutaman hevosen matkalla Kemiöön ;-)

Lasse Nurminen - 18.2.2020 klo 20.23 Report this

Kai niillä Mikko kengät oli ja vielä reilummalla tuulella (no ehkä vähintään trombi) olisi sitten voinut saada niillekin pyörrettä :D

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.