Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 25.1.2020 klo 23.00 - 25.1.2020 klo 23.59 Juva Observation number 88544

Visibility II / V

Petri Martikainen, Ursa (Itä-Suomi)

Kuvasimme Riikosen kanssa erikoisia valkeita kaaria tuoreen jään mosaiikkipinnalla Tampereella ja Juvalla tammikuun 9. päivänä (vahdin havainnot 87317 ja 87312). Koska ilmiölle ei löytynyt selitystä, perustin kotona "jääkasvatuksia" useammanlaisille alustoille. Tammikuun 24. ja 25. päivinä ikkunalasin päälle jäätyneeseen veteen oli kasvanut viimein hyvin samantyyppistä mosaiikkimaista jäätä, jossa erottui myös valkeita kaaria. Kukin mosaiikkipinta heijasti valon ylöspäin yhteen suuntaan takaisin kuin peili, mutta tarkat suunnat vaihtelivat pintojen välillä. Paljain silmin pinnassa ei pystynyt erottamaan mitään erityistä. Mikroskoopilla tarkasteltuna kukin pinta koostui kuitenkin erittäin pienistä keskenään samaan asentoon kasvaneista laattakiteistä. Oli selvää, että valkeat kaaret johtuivat jotenkin näistä mikroskooppisista koko mosaiikkipinnan täyttävistä kiteistä. Pinnoille oli kasvanut myös isompia kiteitä, jotka saivat aikaan perinteisempiä haloja. Niistä ehkä lisää joskus toiste.

Mutta mikä oli mekanismi, joka kaaret sai aikaan? Lukemattomista erilaisista lähestymistavoista huolimatta vastausta ei tuntunut löytyvän. Lopulta päädyin teoriaan, että valo heijastuu kiteiden prismapinnoista samaan tapaan kuin tuulilasin naarmuista. Olisin halunnut tutkia tätä vielä tarkemmin irrotetuista jääpalasista joita olisi voinut pyöritellä mikroskoopin alla, mutta odottelusta huolimatta uudet jääkasvatukset eivät ole toistaiseksi onnistuneet.

Piti vielä selvittää, syntyisikö prismapintojen välisistä kulmista todella samanlaisia ala-auringossa risteäviä kaaria kuten luonnossa nähtiin. Tein pleksiin naarmuja kolmeen suuntaan 60 asteen välein ja testasin lampulla. Näyttäisi syntyvän. Oma ymmärrys ilmiön tarkemman selittämisen osalta loppuu tähän, muut voivat jatkaa tästä.

Pääkuvan videolla pinnan kiteet on valaistu sivulta taskulampulla suunnasta, josta laattapinta heijastaa valon suoraan kameraan. Kuva-alan halkaisija on noin 4 mm. Kakkoskuvassa on sama kohta kahdesta eri suunnasta valaistuna. Valkeita kaaria ja jään pintaa on videolla 3 ja kuvassa 4. Videolla 5 on kuvaa pleksistä, jota on naarmutettu kolmeen suuntaan 60 asteen välein. Valo tulee etuviistosta kuva-alan yläpuolelta. Kuutoskuvassa "tutkimuslaboratorio".

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot keinovalo
  • Tunnistamaton info

   Tunnistamaton, erikoinen, outo halomuoto. Jos ylläpito tunnistaa kohteen, lisätään se tunnistus ja poistetaan tämä ilmoitus havainnosta.

   Hyvin harvoin voi löytyä kokonaan uusi halo, jolloin sen havainto pysyy luokassa "tunnistamaton", kunnes kohde saa nimen tai työnimen.

Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 23.2.2020 klo 22.55 Report this

Hienoa! Olenkin monta kertaa miettinyt, että pintahaloja voisi yrittää houkutela kasvamaan tasolasille, olisi näppärämpi tutkia kuin autonikkunoihin kasvaneita kiteitä.

Mielenkiintoinen tuo pleksitestikin! Minulle tuli aiemmin näistä Riikosen kanssa havaitsemistanne pintakaarista mieleen, että olisiko sukua Mika-Pekka Markkasen havaitsemiin diffraktio-/interferenssikaariin, mutta tuo ajatus ei saanut kannatusta, haloiksi nämä pintakaaret tuomittiin. Pleksin kaarissa ei ainakaan ole haloista kyse :) Ei ole tietenkään sanottu, että pleksissä ja jäänpinnalla olis samasta ilmiöstä kyse! Mutta hyvin keksitty se 60 asteen välein naarmutus! Aika vaikuttavannäköiset "valehalot" sait aikaan :D

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.