Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

M51 - 27.2.2020 klo 21.10 Hankasalmi Observation number 88681

Visibility IV / V

Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

M51 eli Pyörregalaksi

Kuvat

1. Suoraan okulaarista

2. Putkesta

3. Putkesta + kännykän Ligthroom

 


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Syvän taivaan kohde
  • Kohteen nimi
    • M51
Comments: 15 pcs
Juha Ojanperä - 28.2.2020 klo 13.11 Report this

Mikä juttu tämä Unistellar oikein on? Näissä havainnoissa olisi ehkä hyvä vähän selittää tätä laitetta/havaintomenetelmää, koska tämä ei ole varmasti ihmisille vielä tuttu ja muutenkin on aika tavanomaisesta poikkeava laite ja havaintomenetelmä

Juha Ojanperä - 28.2.2020 klo 13.43 Report this

Kyllä tässä jotain on pielessä: https://www.youtube.com/watch?v=tyG9kbJo2sg

Petri Tikkanen - 28.2.2020 klo 14.09 Report this

Ei. Siinä ei ole mitään pielessä. Se on ainut pieni kannettava kaukoputki, jossa on kamera, poweri, akku ja automaattinen kuvienkäsittely sekä datan keräys havainto-ohjelmien kohteille. Kaikki siis yhdessä paketissa. Jalusta hsnkeen, kaukoputki päälle ja kuvat nettiin. Hinta on 3000€ ja sillä saa "paremman" jos haluaa kalibroida, askarrella, käsitellä pelkän nauttimisen ja tähtien katselun sijaan.

https://unistellaroptics.com/product/

Unistellar on valmistanut eVscope kaukoputken. Se näyttää perinteisrltä Newton kaukoputkelta, mutta toisen peilin tilalla on ccd-kamera ja okulaari on pieni näyttö. Kaikki ohjaaminen tapahtuu kännykällä.

Tapio Lahtinen - 28.2.2020 klo 14.47 Report this

Foorumilla tästä on ollut parikin ketjua.
Toinen tässä.

Myös uutinen aiheesta.
En muista oliko tästä lehdessä juttua.

Juha Ojanperä - 28.2.2020 klo 15.46 Report this

Ainakin hinta on aika karmea tuon tasoiselle laitteelle. Samaan tulokseen pääsee paljon halvemmallakin. Vaikuttaa olevan teknolelu älypuhelinsukupolvelle, jolla ei ole kärsivällisyyttä opetella tuntemaan tähtitaivasta ja opetella käyttämään kaukoputkea ja kuvaamaan sillä

Juha Ojanperä - 28.2.2020 klo 15.47 Report this

Lisäksi visuaalisesti tuo ei anna aitoa ja realistista kokemusta, tuohan on käytännössä sama kuin katsoisi tähtikuvaa kameran tai tietokoneen ruudulta, mutta tuossa härpäkkeessä sitä kuvaa katsotaan "okulaarin" läpi

Vesa Vauhkonen - 28.2.2020 klo 16.03 Report this

Paljon kuumia pikseleitä.

Lauri Kangas - 28.2.2020 klo 18.09 Report this

Kyllähän tuolla laitteella on paikkansa eikä se yritäkään väittää olevansa perinteinen visuaalinen instrumentti. On tarkoitettu ainoastaan livekuvan ihailemiseen ja vaivattomaan pikkukuvien napsimiseen.

Tuon tehtävän näyttää täyttävän ihan mukavasti.

 

Petri Tikkanen - 28.2.2020 klo 18.23 Report this

Kuumien pikselien poisto onnistuu kohta. SD-kortin hajoaminen hävitti darkin, jolla ne poistettiin automaattisesti.

Juu, ei kaikki kaukoputket ole banaaneja. Jotkin on omenoita.

Tänmän voi napata reppuineen tähtinäytäntöön, kouluun, mökille tai vaikka patikointiretkelle.

Kantakoot kriitikot edelleen läjää kaapeleita, kameroita jne jne.

Koska tähän ei voi vaihtaa okulaaria, on suurennos onneton - tai no, onhan se digi "zoom" olemassa. Asteroideja tällä kyllä voi havaita.

Juha Ojanperä - 29.2.2020 klo 01.15 Report this

On totta, että näkökulmani on vinoutunut (perinteinen visuaalihavaitsija), mutta minun on vaikea ymmärtää tämän laitteen pointtia. Tämän idea on tehdä tähtiharrastus mahdollisimman helpoksi kaikille - mutta tekemällä siitä liian helppoa uhrataan jotain oleellista koko harrastuksesta - tähtitaivaan opettelun sekä kohteiden etsimisen ja löytämisen ilo! Tämä antaa myös täysin epärealistisen kuvan taivaan kohteista - joku aloittelija vielä luulee, että ne kohteet näyttävät oikeasti tuolta! Ja sitten kun tätä vielä ohjataan vain puhelimella, jonka kirkas näyttö vie hämäränäön, ei kyseisellä havaitsijaparalla ole toivoakaan itse nähdä tähtitaivasta, koska kirkas näyttö tuhoaa hämäränäön! Sen sijaan että tämä laite toisi harrastajan lähemmäs tähtitaivasta - se pikemminkin etäännyttää siitä!

Juha Ojanperä - 29.2.2020 klo 01.23 Report this

Lauri: joo, ymmärrän, tuo laite ei edes yritä olla perinteinen visuaali-instrumentti. Se hoitaa hommansa, mutta hinta on karmea ottaen huomioon tuon laitteen laadun ja toiminnot. Saman homman pystyy hoitamaan paljon halvemmallakin GOTO-putkella ja halvalla järkkärillä (jos tässä nyt yritän ajatella tuon laitteen kohderyhmää). Ennenkaikkea minua häiritsee tässä se, että tämä laite vie kaiken opettelun pois koko hommasta, ajattelen tässä nyt siis sellaista skenaariota, että joku aloitteleva harrastaja päätyy hankkimaan tällaisen laitteen ensiputkekseen

Petri Tikkanen - 29.2.2020 klo 15.22 Report this

Juha: Lankapuhelinsukupolvi voi edelleen käyttää perinteisiä putkia, ei tämä mikään tarttuva koronavirus ole.

Asiakkaat äänestävät jaloillaan. Kävin eilen kokeilemassa Meaden 16" putkea tämän rinnalla ja on päivänselvää kummalla galakseja ja tähtisumuja mieluummin katsoisivat.

Meade on aivan yhtä automaattinen, kuin eVscope. Ei siihenkään mitään opettelua tarvita.

Nykyihmiset eivät ehdi, eivätkä jaksa opetella tähtitaivaasta mitään ja miksi ihmeessä pitäisikään? Kaikki on nykyään netissä ja käpylehmien aika on auttamattomasti ohi.

Pääasia, että kiinnostuvat tähtitieteestä.

Juha Ojanperä - 29.2.2020 klo 18.27 Report this

"Nykyihmiset eivät ehdi, eivätkä jaksa opetella tähtitaivaasta mitään ja miksi ihmeessä pitäisikään? Kaikki on nykyään netissä ja käpylehmien aika on auttamattomasti ohi."

Tässä tiivistyy hienosti koko pointtini. Menetämme jotain oleellista ihmisyydestä, kun emme enää itse opettele, osaa ja tiedä asioita vaan ulkoistamme kaiken tietämisen, osaamisen ja tekemisen koneille ja laitteille.

Juha Ojanperä - 29.2.2020 klo 20.42 Report this

Mutta otetaan tähän myös positiivinen näkökulma tähän asiaan: Ursan tehtävä on levittää tietoutta tähtitieteestä ja tähtiharrastuksesta, ja jos tämänkaltaiset laitteet edistävät tämän mission toteutumista niin hyvä homma! On varmasti myös totta, että on olemassa sellainen kohderyhmä, joita periaatteessa kiinnostaisi tähtiharrastus ja tähtikuvaus, mutta he kokevat asian liian vaikeaksi. Ehkäpä se sitten on niin, että juuri tämä kohderyhmä voisi hyötyä tällaisesta laitteesta ja tuoda uusia harrastajia mukaan Ursaan ja muihin yhdistyksiin.

Marko Pekkola - 2.3.2020 klo 20.35 Report this

"Jos tämänkaltaiset laitteet edistävät tämän mission toteutumista niin hyvä homma". - Kiitos tästä näkökulmasta Juha.

Hyvä jos jokin ns. perinteisempi väylä ei syystä tai toisesta innosta tai ole valosaasteen vuoksi riittävästi mahdollinen, niin kiva että on uusia vaihtoehtoja. 

"Meade on aivan yhtä automaattinen, kuin eVscope. Ei siihenkään mitään opettelua tarvita." - Hyvä pointti Petriltä. 

Meillä oli tästä samasta laitteesta puhetta esittelystä Tähdet ja avaruuteen erään tahon kanssa jo viime vuonna, mutta instrumentti ei silloin vielä valmistunut markkinoille. Selvitän huomenna asiaa. 
   

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.