Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Vihreä välähdys - 17.3.2020 klo 06.15 - 17.3.2020 klo 06.30 Juva Observation number 89053

Visibility III / V

Petri Martikainen, Ursa (Itä-Suomi)

Kun sääennuste lupaili aamuksi selkeää, pakkasta ja tyyntä, päätin käydä vaihteeksi koettamassa onneani vihreän välähdyksen metsästyksessä. Aurinko nousi yli 2 minuuttia ennen "laskettua aikaa". Se on aina hektinen hetki ja tällä kertaa pystyin katselemaan ilmiötä vain kameran takanäytöltä. Mutta sain kuin sainkin välähdyksen jotenkuten talteen. Koetin täsmätä GIF-animaatiossa nopeuden todenmukaiseksi, eli kuvat vaihtuvat siinä noin 2 sekunnin välein. Vihreä välähdys näkyy vain kahdessa peräkkäisessä kuvassa, joten sen kesto oli kahden sekunnin luokkaa. Tuuli oli jo yltynyt 3 m/s lukemiin, joten sen enempää kunnollisia segmenttien irtoamisia ei sitten näkynytkään, vaikka aika litteänähän tuo aurinko nousi. Kuvissa näkyvä horisontti on yli 10 km etäisyydellä. Kuvia on cropattu reilusti alkuperäisistä.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vihreä välähdys info

   Aito vihreä välähdys on kangastuksen Auringosta irrottama, yleensä epäsäännöllinen kaistale, jonka hallitseva väri on vihreä. Ilmiö näkyy silloin kun käytännössä koko muu Aurinko on jo auringonlaskussa kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole vielä ilmestynyt.

   Vihreässä välähdyksessä on kyse laskevan auringon valon taittumisesta eri lämpöisissä ilmakehän kerroksissa.

   Joskus vihreän välähdyksen yhteydessä nähdään myös sininen välähdys. Tälle ilmiölle on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

   Vihreää välähdystä ei tule sekoitaa vihreään reunaan, joka näkyy kun Aurinko on selvästi horisontin yläpuolella. Vihreän reunan yhteydessä voi esiintyä myös Auringosta irronneita vihreitä segementtejä. Nämä molemmat raportoidaan Taivaanvahdissa vihreän reunan rastilla.

    

   Vihreä välähdys. Ilmiö näkyi kahden sekunnin ajan. Kuva Lauri Mäenpää.

    

   Vihreä välähdys. Kuva Timo Kantola.

Comments: 3 pcs
Marko Pekkola - 17.3.2020 klo 15.30 Report this

Kun avaa isolle koolle ja katsoo ekan... ja sitten toisen(!) ruudun ilmestymisen, niin todellakin - siellä on leveälti vihreä irtosegmentti.

Onnittelut hieno havainto Petri. Erittäin havainnollinen tuo animaatio.  

Timo Alanko - 17.3.2020 klo 16.32 Report this

Hieno koppi! Laskut ovat ainakin täällä Vaasan seudulla olleet tosi tapahtumaköyhät kangastelun suhteen. Nousuja ei oikein pääse hyvältä suunnalta yrittämään... 

Petri Martikainen - 17.3.2020 klo 17.09 Report this

Kiitos kommenteista! Irtosegmentti siellä tosiaan on, kakkoskuvasta näkee myös että vihreä reuna on yläpuolisen kangastuksen irrottaman segmentin alareunassa, eli se on peilikuva.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.