Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulivyö - 20.3.2020 klo 20.50 Haapavesi Observation number 89159

Visibility II / V

Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 2 pcs
Veikko Mäkelä - 26.3.2020 klo 00.00 Report this

STEVE-kaaren varmuudessa on ollut vähän epäselvää.  Kaari näyttää kyllä erittäin paljon STEVE:ltä ja poikkeaa ulkomuodoltaan samassa näytelmässä nähdyiltä säteistä (sekä vöistä), joiden yläosissa näkyy sinistä ja violettiä värisävyä ja jollaiseksi tätä voisi väittää.

Ehkä eniten epävarmuutta on herätty liki samaan aikaan Erkki Rauhalan kuva punavioletista kaaresta. Kaari vaikuttaa olevan samassa kohdassa taivasta kuin tässä Jarin havainnossa. Erkin kuvan kaari ei kuitenkaan ole kovinkaan STEVEn oloinen.  

Diffuumaisuus hämää siinä.  Meillä on kuitenkin ainakin muutama vahvistettu STEVE-tapaus, jossa on samanlaista ilmentymää. STEVE on kehittynyt terävästä diffuusimaiseksi nauhaksi. Esimerkiksi Marko Grönroosin havainto 27.9.2019.

Toisaalta Erkin kuvan kaaren väritys on tavallisille revontulimuodoille aika epätyypillinen.  Punainen + violetti.

Eero Karvinen - 26.3.2020 klo 02.12 Report this

Problemaattiseksi tämän tekee myös se, että kyseessä on alimyrskyn kasvuvaihe, jolloin kaari liikkuu ekvatoriaaliseen suuntaan. STEVE tyypillisesti liittyy alimyrskyn palautumisvaiheeseen. Lisäksi meillä on ionosfääri vielä päivänvalon jäljiltä kerrostunut, jolloin kertaalleen ionisoitunutta, kationista dityppikaasua on emittoimassa sinisellä/pinkillä aallonpituusalueella. Epäillä saattaa, että kyseessä ei ole STEVE, mutta järkevin lienee jättää kysymys avoimeksi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.