Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Lynds Bright nebula 696 - 21.3.2020 klo 21.00 Oulu Observation number 89262

Visibility I / V

Sain valmiiksi todennäköisesti kauden viimeisen uuden kuvan. Kahden kuvan mosaiikki esittää noi yhdentositaasteen levyistä kaistaletta taivasta Perseuksen ja Ajomiehen tähdistön välissä. 
Kuvassa näkyvät kirkkaimipna Sharpless 205 ja NGC 1491 vasemmalla ja Lynds Brightnebula 696 laajana aluena oikeassa reunassa. Huom. etelä on kuvassa ylhäällä. Blogistani kuva löytyy myös tähtikarttaan merkittynä. 

Kyseessä on todella himmeät kohteet, valotusaikaa on käytetty 43 tuntia, josta binnattuna 2x2 kuvattu 30 h. Efektiivinen valotusaika on siis yli 120 h. (Jos kaikki olisi kuvattu bin 1x1)
Kohteista löytyi myös erittäin heikkona ionisoituneen hapen emittoimaa valoa, O-III sekä rikin emissiota S-II. Tämä taitaa olla ensimmäinen kolmikaistainen värikuva maalimassa näistä kohteista. en ole ainakaan koskaan nähnyt sellaista.

Kuvat ovat kahden panelin mosaiikkikuvia, joten kannattaa käydä blogissa ktsomassa isoreoluutioiset kuvatt, niin saa käsityksen mm. tähtien määrästä. https://astroanarchy.blogspot.com/2020/03/a-two-frame-mosaic-photo-of-sharpless.html

Kuvat
1. Kuva HST paletissa
2.Kuva visuaalisissa väreissä kapeakaistakanavista
3. Pelkkä vedyn emittoima valo, H-alfa


 


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Syvän taivaan kohde
  • Kohteen nimi
    • Lynds Bright nebula 696
Comments: 2 pcs
Marko Pekkola - 23.3.2020 klo 14.00 Report this

43 h on kyllä kiitettävän runsas valotusaika. Mielenkiintoista että olisi ensimmäinen kolmikaistainen kuva ko. himmeistä kohteista. 

Jukka-Pekka Metsävainio - 23.3.2020 klo 16.22 Report this

Ovat kovasti himmeitä nämä sumut, olen kuvannut tuota Sh2-205 NGC 1491 -paria monta vuotta sitten väreissä mutta en päässyt näin syvälle läheskään.

Kuvassa oikealla olevasta sumusta en ole löytänyt paljon mitään materiaalia väreissä.

Tuossa lähellä on toinen mielenkiintoinen pari, saatan ottaa muutamia puuttuvia ruutuja ja yhdistää ne tähän uuteen mosaiikkikuvaan, jos löydän oikein hyvän ja tasapainoisen komposition kokonaisuudelle.

Näistäkin himmeistä kohteista hyvin vähän kuvamateriaalia. "Kaksi tapaa lähteä" samassa kuvakentässä, planetaarinen sumu ja supernovajäännös. https://astroanarchy.blogspot.com/2020/03/two-ways-to-die-sh2-216-sh2-221.html 

Todella himmeää tavaraa, himmeänä pidetty Simeis 147 jäännös loistaa kuin joulukuusi näihin verrattuna. Eipä noistakaan juuri värikuvia ole näkynyt, aiemmin kuvaamiani lukuunottamatta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.