Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Cosmos 2461 (735) - 26.3.2020 klo 21.30 Hollola Observation number 89346

Visibility Unclassified

Olli Reijonen, Ursa (Etelä-Suomi)

Otavassa "ylimääräinen tähti". Phecdasta 1/4 Merakiin päin. Hieman kirkkaampi kuin Phecda. Liikkumaton, katosi sillä välin kun painelin sisään hakemaan kameraa.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • Cosmos 2461 (735)
Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 27.3.2020 klo 00.22 Report this

Harvinaislaatuinen satelliittihavainto, nimittäin siinä mielessä, että satelliitti oli tunnistettavissa helposti vaikkei ole kuvaa!

Katsoin ensin Stellariumilla, ihan vaan tarkistaakseni että missä kohtaa Phecda ja Merak on "kauhassa" (joo, en tosiaankaan osaa Otavan tähtiä ulkoa :) Huvikseni asetin samalla ajankin kohdalleen ja yllätyin kun kuvauksenmukaisessa kohdassa liikkuikin jotakin hitaasti: Cosmos 2461. Tarkistin vielä Heavensatilla ja se oli samaa mieltä: juuri oikeassa paikassa, oikeaan aikaan oli "hidas" satelliitti.

Kyseinen satelliitti kuuluu Glonass -paikannusjärjestelmään ja on MEO -radalla reilun 19 000 kilometrin etäisyydellä. Näennäinen nopeus on paljon hitaampi kuin "tavallisilla" satelliteilla, siksi äkkiseltään on vaikuttanut olevan paikallaan. Ilmeisesti sen aurinkopaneelit on hetken olleet juuri sopivassa kulmassa ja siksi näkynyt "ylimääräisenä tähtenä".

Tarkka sijaintikuvaus ja kellonaika mahdollisti tunnistuksen. Useimmiten on tyytyminen diagnoosiin "ehkä joku satelliitti" jos kuvaus on hiukankaan summittaisempi. Taivaalla on siinä määrin runsaasti ehdokkaita. Ja lisää tulee koko ajan.

Olli Reijonen - 27.3.2020 klo 07.02 Report this

Kas, mainio tunnistus. Itse mietin jotain joka olisi liikkunut kohti tai pois.

Marko Pekkola - 27.3.2020 klo 11.51 Report this

Toden totta. Ollilta kiinnostava havainto ja hieno tunnistus Tero. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.