Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Maisematähtikuva - 28.3.2020 klo 23.45 Siilinjärvi Observation number 89447

Visibility III / V

Not visible

Läksin ihan asioikseni kuvaamaan Linnunrataa aamuöiseltä taivaalta, nyt kun herkullinen Joutsenen-Kotkan alue alkaa taas pikkuhiljaa nousemaan korkeammalle taivaalle. Kuvauspaikkana oli Jynkänniemen jätevedenpuhdistamon viereiset pellot, jotka aiemmin ovat tarjonneet kuvaussuuntaan hyvinkin pimeitä taivaita. Nyt vain on käynyt niin että puhdistamon remontin yhteydessä sinne on ripoteltu joka puolelle ledivaloja jotka pääosin valaisevat ympäröiviä peltoja ja häikäisevät siellä kulkijoita. Paikalle saavuttua ja tilanteen todettua kirosinkin ääneen valosaasteen kasvua joka sai sitten pellolla lymyilevät kauriit liikenteeseen. Elikoiden laukkaanlähtö aiheutti meteliä jostain ihan läheltä kun se tai ne singahtivat kiroilijaa karkuun. Kun kauriit oli saatu karkoitettua, piti etsiä jokin ylimääräiseltä valolta suojainen peltotilkku kuvauspaikaksi (1. kokotaivaskuva, pyöriteltävä panoraama löytyy täältä). Sellainen löytyikin parin sadan metrin päästä. Liekö tosin vastarannan mökit täyttyneet pimeää pelkäävistä koronapakoilijoista kun tuntui että joka tontilla loisti jonkinlaiset pihavalot; yleensä tuolla on tosiaan hyvin pimeää.

Laitoin valosaasteen turmelemalta peltoaukealta vielä erikseen kuvan (kuva #2). Maisema aukeaa tuossa Juurusveden suuntaan jossa ei ole harvaa maaseutumaista asutusta kummempaa moneen kymmeneen kilometriin joten tuohon suuntaan taivaat ovat hyvinkin pimeät. Pohjoisen puolelle jää sitten isommat Siilinjärven ja lounaaseen Kuopion valosaastekuvut.

Seuraavat pari tuntia menikin sitten Linnunradan nousua ihmetellessä ja yön ääniä kuulostellessa. Metakkaa pitivät lähinnät joutsenet ja lehmät jossain kauempana, ehkä kettukin liittyi jossain vaiheessa kuoroon.

Valosaaste ei tietenkään heti hyppää silmille kun niemen rannasta poistuu, mutta pitää nähdä vähän vaivaa jotta puhdistamon valokakofonian saa peittoon, vaikka sitten ladolla jos ei muulla. (kuva #3, samasta paikasta on myös 360-versio). Tässä vaiheessa kello alkoi lähestyä kolmea eli neljää (koska kesäaikaan siirtyminen) ja aamutaivas sinistyä (kuva #4). Ennen päivätaivaalle katoamistaan pystyy etelän Linnunradasta saamaan irti matalalla liihottavan Kotka- ja Omegasumun (kuva #5).


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Maisematähtikuva
Technical information

D800, Sigma 14mm f/1.8 tai Samyang 135mm f/2, maksimissaan 16 kuvan pinoja Kandao Raw+:lla.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.