Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontulisäteitä - 30.3.2020 klo 23.30 - 31.3.2020 klo 02.20 Lieto Observation number 89478

Visibility II / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Aamulla Lounais-Suomeen satoi reippaasti lunta, alueen talven ennätysmäärä. Iltapäivällä sää selkeytyi ja samalla myös revontuliarvot näyttivät siltä, että yöunista pitäisi tinkiä.

Kello näytti 23:15 kun pakkasin auton ja lähdin ajelemaan pirtsakkaan pakkasyöhon. Suunnaksi otin Nautelankosken. Perille päästyäni parkkipaikalla odottikin jo pari muuta autoa. kävelin sillalle ja hyppäsin kaiteen yli ja laskeuduin varovasti kosken kuohujen lomaan.

Revontulikaari lasikotteli pitkään juuri ja juuri horisontin yllä, välillä nousten ja taas laskien. Kosken kuohut nostattivat ilmaan sumun, joka jäätyi nopeasti kaikille pinnoille, myös levysuotimeen tehden siitä maitolaisa. Onneksi ei tarvinnut turvautua skrapaan, vaan jääkerros irtosi mikrokuitukankaalla pyyhien.

Kosken ääressä tunnelma oli lumoava, revontulten vaisuudesta huolimatta. Kuu ja Venus laskeutuivat hiljalleen länteen, kevyt usva leijui ympärillä. Äänimaisema oli rauhaisa, humiseva. Yhtäkään lentokonetta ei kulkenut taivaalla, joka täällä Turun seudulla on ihme. Normaalisti niitä näkee tunnin kuluessa useita, jopa yöllä. No, ottaen huomioon nykypäivän tapahtumat, koneiden vähyys ei ollut tavatonta. Erikoiselta se silti tuntui.

Kuvailin aikani laiskaa kaarta, joka välillä koitti nousta, vain taantuakseen uudestaan. Kasasin jalustan ja lähdin kapuamaan ylös niljakasta rantakalliota. Sillalle päästyäni revontulet syttyivät. Kuinka yllättävää. No, onneksi sillaltakin avautui kaunis maisema, jonka ylle revontulet sai sommiteltua ilman sen suurempaa harmittelua.

Säteilevät tulet jaksoivat tanssia kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen pohjoistaivas väsähti. Totesin, että itseäkin unten maa alkoi kutsua, joten kotimatka sai alkaa. Kaunis oli yö ja olo oli mitä kevyin, kun sai hetken olla täysin irrallaan maailman murheista.


More similar observations
Additional information
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

  • Lepattavia revontulia (flickering) info

   Lepattava (flickering). Tämä harvinainen alaluokka tarkoittaa tilannetta, jossa revontulissa tapahtuu kirkkauden epäsäännöllisiä vaihteluja, kuten lepattavissa liekeissä.

Comments: 4 pcs
Eero Karvinen - 31.3.2020 klo 10.12 Report this

Nättejä kuvia olet saanut viimeöisistä revontulista. Minulla matka tyssäsi 200 metriä kotipihasta ja ainoaksi mahdollisuudeksi jäi kuvaaminen kaupungin valosaasteen keskeltä.

 

Timo Leponiemi - 31.3.2020 klo 15.53 Report this

No nyt on Kuva isolla K:lla!

Markku Ruonala - 31.3.2020 klo 18.23 Report this

Kaunista ja tunnistettavaa jälkeä

Marko Pekkola - 1.4.2020 klo 16.57 Report this

Kivasti erilainen @Nautelankoski tuo ykkösruutu. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.