Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Mare Nectaris - 30.3.2020 klo 20.35 - 30.3.2020 klo 21.25 Joensuu Observation number 89499

Visibility III / V

Antti Taskinen, Ursa (Itä-Suomi)

Viritin kaukoputken pihalle katsellakseni Kuuta. Vaihe oli sopiva mm. Nektarimeren tienoon havainnointiin. Theophiluksen, Cyrilluksen ja Catharinan kraatterikolmikko ko. meren länsipuolella näkyikin hienosti, samoin Piccolomini-kraatteri meren eteläpuolella. Catharinan ja Piccolominin välillä oleva Rupes Altai erottui myös hyvin. Toisin kuin kuukausi sitten vastaavassa Kuun vaiheessa seeing oli nyt paljon parempi. Mare Nectariksen eteläreunalla sijaitsevan Fracastorius-kraatterin sisällä kulkeva rillikin erottuu kuvassa juuri ja juuri. Minulle uusi tuttavuus, Larrieun pato Polybius K:n pohjoispuolella, näkyy myös hyvin näissä valaistusolosuhteissa. Kuvaa tarkastellessani olen näkevinäni myös samansuuntaisia kapeita lyhyitä harjanteita ja "arpia" Rupes Altain lounaispuolella (kuvan oikealla laidalla) olevassa maastossa. Niiden suunta on suunnilleen Mare Nectariksesta Tychoon päin. Liekö ko. maastonmuotojen suuntautuneisuus vain kuvittelua vai onkohan kyseessä ihan todellinen ilmiö, esim. Nectariksen altaan heitteleiden aikaansaannokset? Täytyypä yrittää etsiä, jos jossain mainittaisiin asiasta.

 

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Mare Nectaris
Technical information

Sky-Watcher Explorer 200 PDS ja HEQ5 Pro, ZWO ASI 120 MM-S, Baader 685 nm IR-Pass-suodin, 2x Barlow. Kuva on muodostettu pinoamalla parhaat 15 % yhteensä 5000 ruudusta. Käytetyt ohjelmistot: FireCapture, As!3, RegiStax6, Lr.

Comments: 2 pcs
Teemu Öhman - 2.4.2020 klo 05.26 Report this

Kivasti näkyy Nectariksen allas ja Polybius K:n NW-reuna! Ehkä vähän enemmän saisi vielä olla pimeyttä reunan NW-puolella, että olisi ihan täysiverinen pato, mutta kyllä tämäkin kelpaa. Kovin usein ei tuosta Fracastoriuksen rikki raksahtaneesta pohjastakaan yksityiskohtia erotu.

Nuo lounaispuolen lineamentit ovat todellakin Nectariksen altaan heitteleen aikaansaannosta. Kyse on ihan samasta asiasta kuin eritoten lähipuolen keskellä aivan erinomaisesti näkyvien nuorempien Imbriumin uurrosten kohdalla. Nectariksen tapauksessa parhaat esimerkit ovat altaan kaakkoispuolella (mm. Vallis Rheita).

Antti Taskinen - 2.4.2020 klo 12.02 Report this

Kiitos kommentista ja tiedoista!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.