Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulivyö - 30.3.2020 klo 23.50 - 31.3.2020 klo 01.40 Kouvola Observation number 89522

Visibility II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Jo oli aikakin vääntäytyä revontulia vahtaamaan, kun edellisestä reposeissusta on jo puoli vuotta. Pääsin liikkeelle vasta joskus puoli  kahdentoista maissa enkä vielä autoa startatessakaan ollut päättänyt että suuntaanko järven rantaan vai peltojen keskelle. Kallistuin lopulta viimemainittuun kun arvelin että rannalla saattaisi olla ruuhkaa. Ja kun koronaakin pitäisi vältellä. Siis sitä pöpöä, reposet saisi leimuta niin paljon kun ikinä lähtee.

Ei lähtenyt.

Ensimmäisen pysähdyksen näkymä kuvassa 1. Pari ruutua dokumentiksi, ettei ihan tyhjin käsin tarvitse palata. Heti alkajaisiksi totesin että otsalampun akut jaksoivat melkein kymmenen sekuntia kerrallaan. Pitääpä muistaa ladata.

Toisella pysähdyksellä pääsin sittenkin toteuttamaan myös sen järvisuunnitelman. Tai mikälie lampare. Kamalan risukon läpi kompuroidessa otsalampun akut hyytyivät lopullisesti. Ei oikein maksanut vaivaa napsauttaa lamppua sekunniksi kerrallaan päälle. Pitääpä tosiaankin muistaa ladata! Pääsin kuitenkin rantaryteikön läpi käsikopelolla ja kännykän valolla ja seuraavaksi ihmettelin kameraa joka oli jotenkin ihmeellisesti jalustassa kiinni. Tai siis melkein irti. Pikakiinnityslevy oli löystynyt. Olispa otsalamppu. Tai olihan minulla, mutta olispa sen akuissa virtaa. Ja joku työkalu, jolla saisi käännettyä pikakiinnityslevyn tiukalle. Pysyi kuitenkin sen verran kiinni että sain pari kuvaa napattua. Joissa revontulen viherrys näkyi juuri ja juuri liian lähellä olevan takarannan metsänrajan yli. Mutta taivas oli tähtikirkas, se oli positiivista. Rämmin takaisin autolle ja kun sormiakin alkoi jo paleltaa, meinasin että eiköhän tässä ollut taas puoleksi vuodeksi reporeissua.

Poispäin ajellessa pysähdyin kuitenkin vielä erään peltoaukean etelälaitaan tarkistamaan tilanteen. Sen verran hyvä näkymä oli rauhalliseen kaareen että nappasin vielä muutaman kuvan (kuva 2 tästä tilanteesta). Muutama kuva vielä zeniittiä kohti ja kamera takaisin takapenkille.

Ennen lähtöä katselin vielä hetken rauhallista kaarta. Alkoi näyttää siltä, että kaareen oli syttymässä hiema eloa! Ei muuta kun juoksujalkaa kamera taas takapenkiltä, josko nyt lähtisi. No ei vieläkään. Reilut kymmenen minuuttia jaksoin laukoa kaukosäätimellä ja kun meno näytti hyytyvän, mietin että vielä viisi kuvaa ja sitten se on siinä. No, meni vielä muuutama sen viiden päälle, mutta sitten luovutin. Kolmoskuvana tilanteesta timelapse.

Kotimatkan varrella pysähdyin vielä kertaalleen toteamaan että rauhallista on edelleen. (jatkuu...)


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 1.4.2020 klo 00.59 Report this

(...jatkoa) Myöhemmin nappasin Nurmijärven magnetometrin graafin muistoksi ja totesin että siinä näkyi yksi selvästi muita isompi piikki. Kello 1.20-1.30 (kuva 4). Mielenkiinnolla tarkastin kuvista aikaleimat, että miten sijoittuu ajallisesti suhteessa timelapseen. Sijoittuihan se. Heti perään, ilmeisesti. Timelapsen (ja samalla koko reissun) viimeinen kuva: klo 1.20.53

Ajoituksen mestari. No, ei tuokaan piikki tainnut mitään kovin isoa spektaakkelia tarjota näin etelässä. Eihän? Sanokaa ettei.

No ei vaan, ihan tyytyväinen täytyy olla tähänkin saaliiseen tällä meikäläisen viimeaikaisella repokyttäysaktiivisuudellla :D

Ja totuttuun tapaan timelapse löytyy suuremmassa koossa (4k) Vimeosta: https://vimeo.com/402701969 

Lasse Nurminen - 2.4.2020 klo 12.34 Report this

Vara-akkuja otsalampulle reppuun, niin on yksi murhe vähemmän. Olipa tapahtumarikasta, eihän tuollaista kauhean usein edes kestäisi :)

Tero Sipinen - 2.4.2020 klo 22.42 Report this

Joo. Kameran akun olin kyllä huolehtinut piripintaan, mutta muuten tuli lähdettyä soitellen sotaan. Ja tarina on ihan liian pitkä revontulien näyttävyyteen (ja tapahtumien "dramaattisuuteen") nähden... :P Lähti vaan taas jotenkin lapasesta. Tiivis ilmaisu ei ole vahvuuteni. Mutta peukut sille, Lasse, jos jaksoit lukea koko stoorin! :D

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.