Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pääsateenkaari - 1.4.2020 klo 08.50 - 1.4.2020 klo 09.05 Lahti Observation number 89524

Visibility III / V

Hieman erikoisempi "sateenkaari" auringonnousun aikaan. Havaintopaikalla ei satanut laisinkaan ja kaari tuntui piirtyvän alapilviriekaleisiin. Yöllä maahan satanut lumi tekee tästä näkymästä aika hauskan.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Pääsateenkaari info

   Pääsateenkaari eli 1. kertaluokan sateenkaari on spektrin väreissä näyttäytyvä kaari, joka syntyy valon taittuessa ja heijastuessa sadepisaroissa taivaalla. Sen uloin väri on punainen ja sisin väri on sininen/lila.

   Pääsateenkari näkyy vastakkaisella puolella taivasta kuin sen aiheuttava valonlähde. Tyypillinen valonlähde on Aurinko, mutta äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa Suomessa sateenkaaren. Kuun sateenkaarelle on oma katogoriansa Taivaanvahdissa.

   Välittömästi pääsateenkaaren sisäpuolella voi esiintyä yksi tai useampi interfenrenssikaari.

   Täydellisesti kehittynyt pääsateenkaari on havaitsijan pään varjon kohtaa, eli niin sanottua alavasta-aurinkopistettä ympäröivä rengas. Tavallisesti ilmiön katkaisee horisontti, mutta korkealta paikalta sen voi nähdä jatkuvan myös horisontin alapuolelle.

   Sateenkaari muuttuu vähitellen sumukaareksi kun pisaroiden koko pienenee. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä pienempi on kaaren säde, sitä paksumpi se on ja sitä enemmän siinä alkaa dominoida valkea väri. Yleensä sateenkaari ja sumukaari ovat selkeästi erillisiä ilmiötä, mutta joskus taivaalla voi esiintyä hankalia välimuotoja.

   Ensisijaisena ohjenuorana ilmiöiden erottelussa voi käyttää väriä. Jos pääkaressä on selkeä spektrin kirjo eikä valkeaa väriä, se on sateenkaari. Jos taas kaaressa dominoi valkoinen ja osa spektrin väreistä puuttuu, kyse on sumukaaresta. 

   Sateenkaaressa nähdään joskus anomalioita. Ne raportoidaan Taivaanvahdissa merkitsemällä rasti myös anomaalisen sateenkaaren ruutuun. Yksi anomalia on epäjatkuvuuden kohta, jossa sateenkaaren säde muuttuu. Toinen on sateenkaaren jakautuminen kahdeksi kaareksi.

   Eri kertaluokan sateenkaaria on havaittu neljä. Pääsateenkaaren ulkopuolella esiintyvä sivusateenkaari eli 2. kertaluokan sateenkaari nähdään varsin usein pääsateenkaaren kanssa. Sensijaan valonlähteen puolella sijaitsevat 3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret ovat hyvin harvinaisia. Kullekin kertaluokan sateenkaarelle Taivaanvahdissa on oma kategoriansa.

    

   Sisinnä pääsateenkaari ja uloinna sivusateenkaari. Kuva Eetu Saarti.

    

   Pääsateenkaari vasemmalla ja oikealla sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

    

   Monesti pääsateenkaaresta nähdään vain pätkä matalalla horisontissa. Kuva Eetu Saarti.

    

   Auringon ollessa aivan horisontissa sateenkaari värjäytyy punavoittoikseksi tai jopa kokonaan punaiseksi. Pääsateenkaaren lisäksi kuvan oikeassa laidassa on himmeä sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

    

   Lentokoneesta valokuvattu pääsateenkaari. Myös sivusateenkaari näkyy heikosti. Kuva Jouni Finnilä.

    

   Pääsateenkaaren sisäpuolella näkyy sarja intenrefenssikaaria. Kuva Arja-Sisko Airila. 

    
    

   Erikoinen tilanne jossa pääsateenkaari näkyy horisontissa (aurinko on siis 42 asteen korkeudella). Taivaalla on himmeä sivusateenkaari. Kuva Jouni Matula.

    

   Tiheässä sateessa sateenkaari voi näkyä läheisiä rakennusia tai metsää vasten. Tässä pääsateenkaari erottuu heikosti kerrostalon takana olevaa metsää vasten. Kuva Matias Takala. 

    

   Tämä pääsateenkaaren jakautuminen yläosaa kohti lienee merkki litistyneistä vesipisaroista. Kuva Jaakko Kuivanen

Comments: 5 pcs
Paula Mattila - 1.4.2020 klo 14.16 Report this

Hieno yhdistelmä,sateenkaari ja lunta maassa.

Mikko Peussa - 1.4.2020 klo 14.36 Report this

Erikoinen kaari. Muistuttaa oikeastaan hieman kaikkia kaarimuotoja, eli siis sateenkaarta, sumukaarta tai pilvikaarta. Sumua ei näy, eikä oikein sadettakaan, mutta toisaalta piirtyy myös pilvettömiin kohtiin, joka ei taas oikein sovi pilvikaareenkaan?

Jonkinlainen rajatapaus tämäkin ja itse en varmuudella tietäisi mikä on oikea valinta?

Eero Karvinen - 1.4.2020 klo 16.16 Report this

Kun en tiedä minäkään. värit ovat haaleat normaalille sateenkaarelle. Havaintopaikalla satoi vain muutama yksittäinen pakkaslumihiutale. Joka tapauksessa sateenkaari ja lumihanki on erikoisempi yhdistelmä.

 

 

Jyri Kosonen - 2.4.2020 klo 11.22 Report this

Tulee mieleen oma havainto parin vuoden takaa, jossa raati taisi lopulta päätyä pilvikaareen

 

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/76826

Olli Sälevä - 2.4.2020 klo 22.12 Report this

Tässä tapauksessa (kaksi havaintoa) ihan täyttä varmuutta ei tainnut tulla eli onko kyseessä sumukaari vai sateenkaari.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10729

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10730

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.