Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kaukoputkella näkyvä komeetta ATLAS - 4.4.2020 klo 23.30 Jyväskylä Observation number 89649

Visibility III / V

Petri Tikkanen, Jyväskylän Sirius

EDIT 200407: Muutettu kuvien resolutiota: Nyt 1024 ja 512 pix.


C/2019 Y4 (ATLAS) löytyy ja näkyy Unistellarin eVscopella helposti valosaasteesta huolimatta. Keksin tällä kertaa pysäyttää "Enchansed Vision" eli automaattisen pinoamisen 3min välein ja starttasin sen aina uudelleen. Lopputuloksena 15 kpl 3min kuvaa, joissa komeetta näkyy komeettana, eikä yhtenä 45min viiruna. Aikaisemmin pompin kohteiden välillä ottaen yksittäisiä kuvia, mutta uusi paikannus oli aina hiukan eri kohtaan ja kuvien pinoaminen Photoshopissa oli yhtä tuskaa. Tällä kertaa tein gif videon Photoshopin "Web Legasy" toiminteella, toivottavasti tämä toimii paremmin, kuin aikaisemmat?
(2. video sama, mutta värillisenä)


More similar observations
Additional information
  • Havainnon kohde
    • Komeetta
  • Kohteen nimi
    • C/2019 Y4 (ATLAS)
  • Komeetan otsikko
    • Kaukoputkella näkyvä komeetta
Comments: 12 pcs
Petri Tikkanen - 5.4.2020 klo 11.16 Report this

Ohoh! Onpas omituisen näköinen tuo video täällä Taivaanvahdin sivuilla!? Se näyttää gif:in pinoamalla kuvat päälekkäin? Windows,  Facebook & Twitter osaa kyllä näyttää videon paremmin.
kts twiitti: https://twitter.com/i/status/1246709064509329409

Tero Sipinen - 5.4.2020 klo 13.47 Report this

Tutkailin taas giffejä ja alkuperäinen näyttää siltä kuin pitääkin, mutta julki olevat versiot (Taivaanvahdin max1024-kokoon pienentämät) ovat "hajonneet". Yhtäläisyytenä edelliseen gif-ongelmatapaukseen on se, että näissäkin osakuvat on osittain läpinäkyviä. Eli yksi "täysi" kuva on pohjakuvana ja siihen päälle ladotaan osittaisia kuvia (muutos edelliseen kuvaan verrattuna?). Tällainen "delta giffi" (jos nyt oikein tulkitsen osakuvia) on näköjään liian edistyksellinen Vahdin pienennysoperaatiolle. Vielä olisi kokeilematta se, että toimiiko, jos alkuperäisen giffin mitat on max 1024 pikseliä..?

Emma Bruus - 6.4.2020 klo 19.30 Report this

Joku formaattijuttuhan tässä on kyseessä. Taivaanvahtia tehtäessä ei edes ajateltu, että giffeillä esitettäisiin liikkuvaa kuvaa. Niin vaan lopulta kävi, että videotuen puuttuessa se osoittautui ihan toimivaksi kiertotieksi liikkuvan kuvan esittämiseen. Nyt toki MP4:t toimii myös.

Taivaanvahdin ja Twitterin/Facen/Windowsin iso ero on se, että jälkimmäisillä on 1:miljoona enemmän resursseja perehtyä eri tiedostoformaatteihin ja niiden sekä vanhoihin että uusiin variaatioihin. En uskalla luvata, että tätä asiaa pystyy tarkemmin tutkimaan, ellei jostain iske lahjoituksena kaivuuaikaa.

Petri Tikkanen - 6.4.2020 klo 20.27 Report this

Onkos täällä Taivaanvahdissa mitään videoita / animaatioita?
...siis jos on jotain toimivaa, niin voin toki vaihtaa formaattia, mutta nyt menee ihan arvaamalla, eikä mikään toimi?

Emma Bruus - 6.4.2020 klo 22.10 Report this

MP4 videot toimii. Eli nuo havaintolomakkeilla mainitut jpg, gif, png ja mp4 ovat tuettuja.

Tapio Lahtinen - 6.4.2020 klo 22.36 Report this

Onhan täällä paljon toimiviakin giffejä. Itsekin tehnyt. Mutta kaikki varmaan pienempiä kuin se maksimi 1024 pikseliä.

Petri Tikkanen - 7.4.2020 klo 08.30 Report this

Toisen kuvan reso 1024 x 1024 ja toisen 512 x 512
Kumpikin Photoshopin "safe for web gif"
...no yritän uudelleen...

Tero Sipinen - 7.4.2020 klo 22.36 Report this

Ok, nyt on siis testattu ettei ole kiinni koosta!

Ja nyt huomaan, että animaatiohan toimiikin oikein jos kuvaa klikkaa (jolloin se aukeaa isompana ponnahdusikkunaan) ja myös jos giffin aukaisee eri välilehdelle.

Ainoastaan siis tuo havaintolomakkeella upotettuna näkyvä pikkukuva ei näy oikein.

Jotakin yhteensopimattomuutta kai Photoshopin tavassa tallentaa kumulatiivinen gif? Kokeilin nimittäin avata giffin GIMP:illä ja sitten tallentaa animoituna GIF:inä ilman mitään välimuokkauksia. Testasin tuotosta testiympäristössä ja se toimi niinkuin pitikin.

Olisiko Photoshopin tallennusmuoto sittenkin: "Safe for web exluding Taivaanvahti gif"? :)

Emma Bruus - 8.4.2020 klo 11.37 Report this

Tämä johtuu siitä, että imagemagic -kirjasto ei tajua tällaisia kumulatiivisa giffejä. Lightboxissa näytetään skaalaamaton alkuperäinen gif, koska se on alle 1024 pix leveä. Ongelmaa voi siis osittain välttää lähettämällä valmiiksi 1024 pix lieveitä giffejä, jos haluaa tällaista formaattia käyttää.

Esikatselukuviin tuo valmiiksi skaalaus ei kuitenkaan auta, sillä ne skaalataan joka tapauksessa 200 pix ja 300 pix leveiksi. Jos joku haluaa vaikka lockdown -huvinaan tutkia, miten imagemagic-kirjastoa saa kutitettua skaalaamaan nämä giffit nätisti, voi lightboxin giffiä käyttää tässä koekaniinina.

Tämä vaikuttaa tosiaan sellaiselle uudelle ja hienostuneelle alalajille muuten vakiintuneeseen gif-formaattiin.

Tero Sipinen - 8.4.2020 klo 18.16 Report this

Ja unohtakaa tuo, että eilen väitin giffin toimineen GIMP:ssä käynnin jälkeen; nyt en saa sitä enää toistettua?!? Taisin nähdä unen toimivasta kumulatiivisesta giffistä...? :D

Tero Sipinen - 8.4.2020 klo 19.04 Report this

Onnistuihan se sittenkin :) Hyödynsin Emman vinkkiä lockdown-huvista (huvinsa kullakin...) ja tutkin Imagemagic -ohjeistusta ja löysin lisämääreen, jolla "hienostuneesta" gifstä sai tehtyä vähän arkisemman. Sillä seurauksella, että se ei hajoa Taivaanvahdin pienennysoperaatioissa! Lisäsin tällaisen "arkipäiväistetyn" giffin kolmoskuvaksi ja nyt se toimii oikein myös pikkukuvassa.

Janne Voutilainen - 9.4.2020 klo 00.57 Report this

+repage tuntuu tekevän toimivia giffejä

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.