Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Raekuuro kesäkaudella - 8.8.2010 klo 17.05 - 8.8.2010 klo 20.00 Ylöjärvi, Kuru Observation number 89672

Visibility V / V

Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Koronahaaste kaikille! Luultavasti aika monella on nyt aikaa. Kaivakaa hienoja myrskykuvianne menneiltä ajoilta ja laittakaa Taivaanvahtiin! Niillä on tieteellistä arvoa, jotta löytäisimme kaikki kovimmat tapaukset yhdestä paikasta.

Kesä 2010 tunnetaan myrskyharrastajien piirissä sinä viimeisenä "The Kesänä". Neljä voimakasta rajuilmapäivää viikon sisällä oli jotain aivan ainutlaatuista. Itse olin 8.8.2010 aamupäivällä kuvailemassa edellisten rajuilmojen (4.8. ja 7.8.) tuhoja Ruovedellä. Metsää oli kaatunut huomattavia määriä. Säämallit näyttivät myös kyseiselle sunnuntaille mahdollisuuksia erittäin voimakkaille ukkosille. Länsi-Suomessa oli voimakas tulppa, mutta jos tulppa menisi rikki, olisi tiedossa nopeasti kasvavia ja voimistuvia ukkosia.

Länsirannikolla oli aikaisemmin päivällä mm. Sonispheren tuhot aiheuttanut ukkonen. Lisäksi saman päivän iltana Baltiasta noussut ukkosjärjestelmä vyörypilvineen on varmasti tuttu lähes kaikille. Oma "settini" tuona päivänä oli ajallisesti näiden väliin osunut Länsi-Suomen sisämaan tulpan murtuminen.

Iltapäivällä klo 16 jälkeen alkoi Sastamalan tienoilla tapahtua. 5-10 minuutissa säätutkaan räjähti ukkonen, joka lopulta eteni Pirkanmaan länsi- ja pohjoisosien ylitse kohti koillista muodostaen ison ukkosjärjestelmän. Alussa kyseessä oli supersolu-ukkonen, joka on harvinaisen selvästi Suomessa varmistettu datan ja tuhojen perusteella. Aluksi lähdin Ylöjärveltä kohti Hämeenkyröä, josta ensimmäinen kuva on otettu. Murina oli aivan jatkuvaa, mutta salamointia ei näkynyt. Koska kyseessä oli Suomen olosuhteisiin harvinaisen korkealle kohonnut pilvi, kuului jyrinä lähinnä taukoamatta pilven yläosista.

Ongelma tässä tapauksessa itselläni oli supersolun reitti.  Hämeenkyrö oli oikeastaan ainoa paikka, jossa oli mahdollisuus välttää metsää ja löytää edes jonkinlainen kuvauspaikka. Kun autonlasiin alkoi kolahdella noin 2 cm rakeita, oli pakko yrittää pilven edellä kohti pohjoista. Tämä oli kuitenkin toivoton ratkaisu, koska kyseisellä alueella oli vain metsää ja metsää. Päätin lopulta luovuttaa ja annoin pilven mennä kohti pohjoista.

Hieman pohjoisempaa Kurusta alkoi tulla tietoa, jonka mukaan rakeet olivat olleet poikkeuksellisen isoja. Kävin yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa katsomassa rakeita erään maatalon alueella. Viralliseksi mitaksi saatiin 8 cm, mutta talonväki oli mitannut 9 cm rakeen ennen kuin rakeita oli pyöritelty ihmisten käsissä. Tähän päivään mennessä kyseinen raetapaus on edelleen Suomessa kärkipäätä.


More similar observations
Additional information
 • Rakeiden koko
  • 8 cm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Laajoja myrskytuhoja info

   Laajat myrskytuhot ovat lukuisia kaatuneita puita, lakoontuneita peltoja, irronneita kattopeltejä tai muuta vastaavaa voimakkaan tuulen aiheuttamaa erityisen suurta vahinkoa.

   Myrskytuho ei ole laaja, mikäli kyseessä on vain hyvin harvojen, kaukana toisistaan sijaitsevien yksittäisten puiden kaatuminen.

    

   Laaja-alaista myrskytuhoa Karilanmaan kylässä. Kuva Markku Siljama.

    

  • Seinäpilvi info

   Seinäpilvi on pyörivä, usein sateeton pilvimuodostelma, joka ulottuu supersolu-ukkospilven alapuolelle.

   Seinäpilvi

   Seinäpilvi 1.6.2013 Ikaalisissa. Kuva: Arja-Sisko Airila

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 5.4.2020 klo 20.05 Report this

Huimia rakeita!

Lasse Nurminen - 5.4.2020 klo 20.58 Report this

Onpa siinä rakeilla kokoa!

Itselle osui viime kesänä työn puolesta kohdalle muutama tapaus, jossa raju raekuuro oli aiheuttanut tuhoa Rymättylässä.
Silminnäkijöiden mukaan suurimmat rakeet olivat kolmen sentin luokkaa ja aiheuttivat tuhoa. mm. rakennusten valokatteille
ja pihan kasvustoille. Toinen asianomistaja (vanhempi herra) kertoi mm. kesäkurpitsojensa tuhoutuneen täysin.

Hän kertoi myös jättäneensä autonsa pihalle kaikesta huolimatta, eikä se kuulemma ollut kärsinyt. Itse kun peltipintaa sopivasta kulmasta katselin, niin mielestäni siinä oli nähtävissä äärimmäisen pieniä "napsuja".

Tämä tapaus liittyi 5.7.2019 ukkospäivään, josta itselläni on mammatushavainto tehtynä. Harmikseni en raekuuroista tarkempaa paikkaa ja aikaa tai mahdollisia kuvia tilanteesta tajunnut kysyä.

Muutaman kuvan rikkinäisistä valokatteista nappasin ensimmäisen tapauksen yhteydessä (1. ja 2.) ja kyllähän noista saa sentään hieman käsitystä raekoosta. Valokatehan haurastuu kyllä uv-säteilyn vaikutuksesta ajan mittaan hyvinkin rapeaksi, mutta kuvassa näkyvä kate oli vielä suhteellisen hyväkuntoista.

Henrik Heikkinen - 5.4.2020 klo 21.09 Report this

Kerrassaan merkillistä. Onko kakkoskuvan alasin rakeet aiheuttanut solu, vai jokin muu päivän ukkospilvi? Korkeutta näyttää olevan ennennäkemättömästi, Amerikan meininkiä.

Esa Palmi - 5.4.2020 klo 21.24 Report this

Kakkoskuvassa sama solu kauempaa kuvattuna. Topit olivat tuolloin ainakin 12-13 km.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.