Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Venus ja Seulaset (M45) - 4.4.2020 klo 21.30 - 4.4.2020 klo 23.30 Tampere Observation number 89690

Visibility IV / V

Johannes Dahlström, Ursa (Etelä-Suomi)

Luin kohtaamisesta liian myöhään ehtiäkseni perjantai-iltana apajille, mutta lauantainakin oli onneksi selkeää ja Venus ehkä vielä silmäämiellyttävämmässä paikassa Plejadien "kauhanvarren" jatkeena.

Kun pääsin takapihalleni Masuuninmäelle yhdeksän jälkeen, Venus loisti kirkkaana ja Seulasten tähdet olivat juuri syttymässä. Taivaalla oli ohuenohutta yläpilviharsoa, joka loi Venuksen ympärille kehän – ja selvästi elliptisen sellaisen, kuten kotvan kuluttua tajusin! Mukava yllätyslisäys illan havaintoihin.

Testailin eri polttovälejä ja valotusasetuksia aikani, kunnes aloin kaivata jotain kiinnostavaa myös kuvien etualalle tarjoamaan kontekstia. Venus ja tähtikumppaninsa olivat vielä verrattain korkealla taivaalla, enkä tullut ottaneeksi erityisen laajakulmaisia objektiiveja mukaan, mutta tajusin, että Näsinkalliolta käsin saattaisi saada kohtaavat taivaankappaleet samaan kuvaan Näsinneulan kanssa! Lähdin siis kävelemään sinne päin, ja ilahduksekseni sain todeta, että aavistukseni osui oikeaan. Mahtuipa pariin kuvaan vielä Näsinkalliolla seisova HL Kurun haaksirikon muistomerkki!

Paluumatkalla sommittelin vielä muutaman kuvan käyttäen etualla Tammerkosken ylittävää rautatiesiltaa. Laajakulmaisempi objektiivi olisi tässäkin ollut kätevä olla mukana…

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Taivaankappaleiden kohtaaminen
  • Kohteen nimi
    • Venus ja Seulaset (M45)
Technical information

Canon EOS 80D Canon EF-S 55–200mm f/4–5.6 IS STM Canon EF 85mm f/1.8 USM

Comments: 6 pcs
Mikko Peussa - 5.4.2020 klo 23.18 Report this

Onpa laaja syväterävyys alue ykköskuvassa, kun käytetty aukkoakaan ei ole kovin pieni. Miten kaukana tuo patsas on kuvaajasta?

Johannes Dahlström - 5.4.2020 klo 23.43 Report this

Mikko, juu niinpä, olin oikeastaan positiivisesti yllättynyt! Patsaaseen oli matkaa noin 20 metriä ja koitin löytää sopivan kompromissin tarkennusetäisyyden suhteen. Laskuri sanoo, että hyperfokaali etäisyys olisi tuolla yhdistelmällä noin 60m, ja lienen osunut melko lähelle sitä. Patsas on terävyysalueen ulkopuolella, mutta ei pahasti.

Mikko Peussa - 5.4.2020 klo 23.59 Report this

Kiitos tiedosta Johannes. Hyvin olet onnistunut saamaan terävyyden kaikkiin kohteisiin. Alkuun ajattelin, että patsas olisi liian lähellä, jotta myös tähdet ovat teräviä, mutta ovat ilmeisesti juuri syväterävyysaleen sisällä kaikki kohteet.

Jarkko Laukkanen - 6.4.2020 klo 07.13 Report this

Onko kakkoskuvassa Venuksella hieman elliptistä haloa?

Johannes Dahlström - 6.4.2020 klo 10.18 Report this

Jarkko, on, kuten havaintokertomuksessa totesin ;) Tein kehästä myös oman havaintonsa Vahtiin.

Heidi Rikala - 6.4.2020 klo 17.05 Report this

Ykköskuva on aivan mahtava!  

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.