Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Grimaldi - 5.5.2020 klo 23.10 - 5.5.2020 klo 23.55 Harjavalta Observation number 90413

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää auringon nousu Grimaldissa. Kohde on esinektaarinen törmäysallas, jonka sisemmän renkaan itäisten massiivien yli Aurinko alkaa valaista G:n marepohjaa. Piirtämisolosuhteet eivät olleet kummoiset, Kuun korkeus enää 23 astetta, ja yläpilvet varjoilivat. Tunnelma Kuun pinnalla oli kohteessa kuitenkin niin aistikas, että kynät oli kaivettava esiin!

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Grimaldi
Technical information

Mak 170

Comments: 6 pcs
Teemu Öhman - 7.5.2020 klo 20.56 Report this

Erittäin onnistunut yritys jälleen kerran! Samoja maisemia katselin taas minäkin, ja tuoltahan ne näyttivät.

Grimaldi on tosiaan erinomainen esimerkki kaksirenkaisesta törmäysaltaasta. Grimaldi ja Schiller-Zucchius taitaa olla selvimmät näkyvillä olevat tapaukset. Nectaris sitten tietysti, mutta se kuitenkin lienee ihan oikeasti useampirenkainen. Humboldtianum taas menee vähän liikaa väärälle puolelle. Eli Grimaldi on komea kohde, eikä vastaavansorttisia turhan paljon ole tyrkyllä.

Jari Kuula - 8.5.2020 klo 03.13 Report this

Kiitos kommentista, Teemu! Eipä näitä tämän kokoluokan altaita paljon ole. G:n naapuri, Grüger-Sirsalis -allas on jo vanhuuttaan niin harmaa, että ainoastaan Grügerin pohja on enää nuorekkaan tumma! G-S:n hahmottaa hyvällä mielikuvituksella topografiadatasta, ja se kait löydettiinkin vasta Bouguer-anomaliana (käsittääkseni painovoimadataa).

Tomi Kurri - 10.5.2020 klo 15.19 Report this

Upea piirros jälleen kerran, Jari! 

Jari Kuula - 10.5.2020 klo 18.09 Report this

Kiitos, Tomi! Piirtäminen oli haasteellista sikäli, että harvoin joutuu yhtä paljon pelaamaan suurennuksien kanssa.

Teemu Öhman - 12.5.2020 klo 20.11 Report this

Mulla on tosta Crüger-Sirsaliksesta semmoinen käsitys, että se olisi löydetty 1990-luvun lopulla Clementinen korkeusaineistosta (joko stereo tai lidar, en ole varma). GRAILin painovoimamittauksissa se kyllä sitten näkyy nätisti, mutta ongelma on, ettei sillä ole enää topografisesti tai morfologisesti erottuvaa reunaa ollenkaan. Sisemmän renkaan pystyy kartoittamaan noin 212-kilometriseksi, mutta ulomman renkaan läpimitta 430 km on vaan laskettu painovoimapoikkeamasta skaalaamalla. Tässä mielessä siis tuo pohjoinen naapuri Grimaldi on tosiaankin aivan ylivertainen, kun sen molemmat renkaat pystyy ihan omin silmin hahmottamaan.

Jari Kuula - 12.5.2020 klo 22.16 Report this

Totta puhut, Teemu! GRAILin kuvia minäkin katselin. C-S:n renkaitten turmioksi tuli kait lännessä Kordillieerien synty, ja idässä Procellarumin laavat.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.