Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Raekuuro kesäkaudella - 19.5.2020 klo 15.55 - 19.5.2020 klo 16.20 Ilmajoki Observation number 90719

Visibility III / V

Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Istuin iltapäivällä töiden jälkeen tietokoneella tarkistamassa sähköposteja, kun ennen kello neljää kuulin, kun sade alkoi kohista peltikatossa.

Jonkin ajan kuluttua ajattelin vähän tarkistella tilannetta takaovelta, että minkä verran vettä taivaalta tulee, mutta oven auki saatuani totesin, että se onkin oikein raekuuro, jonka rummutus katolla kuuluu eikä mikään rankkasade.

Eikä kyse tällä erää ollut mistään lumirakeista vaan ihan rehellisistä ja aidoista jäärakeista. Monin paikoin rakeet alkoivat jo kerääntyä jonkinlaiseksi kerrokseksi (ilmeisesti sellaisiin paikkoihin, jotka kevään aikana ovat jääneet vähemmälle auringonpaisteelle), ja paikoin ne myös sulivat melkein samaa kyytiä kun maahan osuivat.

Veden sekaisesta sateesta johtuen mittaamaan ei päässyt, mutta arvioin suurimpien rakeiden oleen noin 5-6 mm läpimittaisia.

Havainnon loppuajaksi merkitsin suunnilleen sen kellonajan, jolloin raekuuro muuttui enimmäkseen vesisateeksi.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

Technical information

Canon EOS 70D, Sigma DC 18-250mm OS HSM

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.