Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kangastus - 22.5.2020 klo 21.55 Kustavi Observation number 90795

Visibility III / V

Vaatimaton yläpuolinen kangastus odotti horisontissa auringonlaskun katselijoita. Oikeastaan noin pientä ei oikein huvittaisi postata, mutta kun kaikesta muutaman tunnin aikana nähdystä syntyy yhteensä monipuolinen kokoelma, pitää tämä ottaa osaksi sitä. Lämpimän päivän tyypillinen tilanne, jossa auringon kiekko ei juuri kangastele ollessaan horisontin yllä. Vaan kun on pudonnut sen alle, ilmeisesti laaja-alainen pintainversio yhä kannattelee täyslevyistä "nuoliaista" minuutteja horisontin yllä ennen viimeistä sädettä. Parhaimmillaan ilmiö on kestänyt noin 15 minuuttia. Kakkos- ja kolmoskuvan väli on tässä noin 8 minuuttia, ja ilmiö jatkaa edelleen hyvissä voimissa. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.