Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Hämäränsäteet - 22.5.2020 klo 23.20 Kustavi Observation number 90796

Visibility III / V

Kun aurinko oli hellittänyt otteensa ja kadonnut kokonaan, nousi horisontista himmeitä hämäräsäteitä. Säteet sinällään eivät paljon säväyttäneet, kun huomio kiintyi tyypillisemmin helmiäisnäytelmissä näkyvään vaaleaan hyhmään. Helmisesonki ei tietenkään ole päällä, mutta näitä maitomaisia vaalennuksia näkee aina silloin tällöin myös sesongin ulkopuolella. Kakkoskuva on "lelukalansilmän" (Laowa 4mm) näkymä tilanteesta. Tästä objektiivista kannattaisi tehdä pieni juttu, koska alle 300 eken hinnalla 2,8-aukkoinen 210 asteen puolikennoinen kalansilmä on todella hintansa arvoinen (ei M4/3-kennoiselle). Laatu on kohdillaan, mutta ostettaessa kannattaa varmistaa, että kamerassa ei ole juuri minkäänlaista kahvakohoumaa, koska objektiivi kuvaa jopa takaviistoon. Esim. Sonyn kameroissa on liian korkea kahva, joka tulee mukaan kuviin! Kolmoskuva on kuriositeettina mukana - siinä toki näkyy hämäräsäteitä, mutta mukana on myös ajoittain syttynyt, minimaalinen pilarinpätkä, joka täydentää "iltapäivän ja illan kokoelmaa".

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Hämäränsäteet info

   Hämäränsäteet ovat ilta- tai aamuhämärän taivaalle piirtyviä pitkiä tummia säteitä. Ne syntyvät kun horisontin tuntumassa olevat pilvet osittain varjostavat ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. Varjostavat pilvet saattavat olla näkymättömissä horisontin takana. Aurinko on hämäränsäteiden esiintyessä horisontin alapuolella.

   Hämäränsäteet ja vastahämäränsäteet ovat yksi ja sama ilmiö, mutta ne on eroteltu omiksi ilmiöikseen koska niiden näkymisessä on eriaikaisuutta. Auringon laskettua ensimmäisenä ilmestyvät vastataivaalle vastahämäränsäteet. Auringon edelleen laskiessa ne venyvät kohti Auringon puoleista taivasta muodostaen koko taivasta halkovan hämäränsäteiden kimpun. Lopussa havaittavissa on pelkät Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Hämäränsäteet näkyvät selkää taivasta vasten kun taas ruskosäteet piirtyvät keski- tai alapilvien alapinnan ruskoon. Ruskosäteet voivat esiintyä myös kun Aurinko on horisontin päällä. Pilvisäteet puolestaan ovat tavallisia päivätaivaalla näkyviä ilmakehään piirtyviä pilvien varjoja, joihin ei liity ruskon värejä.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella. 

    

   Ukkospilven yläosan varjostuksesta syntyneet hämäränsäteet. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Hämäränsäteet ilmenevät tässä lähinnä yhtenä leveänä säteenä, joka kuvassa nousee yläoikealle. Ilmiö jatkui vastapuolelle taivasta vastahämäränsäteiksi. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kesällä 2011 Eritreassa purkautuneen Nabro-tulivuoren aiheuttamaa tulivuoriruskoa ja hämäränsäteitä Saksassa. Kuva Daniel Eggert.

    

   Talvella hämäränsäteet voivat joskus piirtyä helmiäsruskoon. Tällöin Aurinko on huomattavasti normaalitilannetta matalammalla ja taivas pimeämpi. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 1 pcs
Pirjo Koski - 23.5.2020 klo 22.44 Report this

Aivan uskomattoman upeita kuvia! 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.