Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Himmeitä yöpilviä - 23.5.2020 klo 00.50 Kustavi Observation number 90798

Visibility II / V

Kun Merkurius katosi utuun, uskoi pääsevänsä kotimatkalle. Mutta mutta...pohjoisessa osui silmään kesän ensimmäiset yökkärit. Oma vanha ennätys jäi kuitenkin voimaan, sillä varhaisin kirjaukseni on yöltä 17./18.5.2011. Kakkoskuvasta yökkärit löytyivät kotona varttia nuoremmasta kakkoskuvasta eli klo 00.35. Kotimatkalla pilvet olivat näkyvissä vielä ainakin 1,5 tuntia ekan havainnon jälkeen.
Tässä vaiheessa täytyy tehdä yhteenveto 9 tunnin "havaintokokoelmasta". Iltapäivällä 22.5. paatsamassinisiipi poseerasi ruohonvarrella ja turilas teki työlästä matkaansa heinävarsia kiipeillen harjamaisia tuntosarviaan heilutellen; rannassa räyskä kalasti oranssilla ylisuurella nokkalla kiiltelevän pikkukalan, sääksi keräsi korkeutta lahden päällä ja merikotka viuhtoi 20 metrin päästä matalalla ohi; ison veden äärellä pieni kangastus muistutti kevään lämmöstä ja auringon nuoliainen kangastussesongin seuraamisesta; hämäräsäteet, PSC-pilvi ja pilarintynkä vinkkasivat tavallisista taivaan ilmiöistä; Venusta ja Merkuriusta sai tähytä jo lähiavaruuteen asti; yöpilvet pelästyttivät tulevasta valvomisrumbasta; kotimatkalla yön hämäräpimeässä auton valojen edestä vilahti valkopeppuinen kauris ja yksi kettu kurkkasi olan yli ojanpientareella, kuusi jänistä poukkoili aikansa valoissa ja seitsemän metsäkaurista tapitti tien tai ojan reunalla, yksi yritti ottaa osumaa. Jos jotain jäi puuttumaan, niin yksisoluisia varmaan vain talloi humuksessa ja kasvitkin jäivät vain haapapölkyn potkimiseksi ja sienimaailma haavan pinnan tautimustuman raaputtamiseksi; syvä taivas jäi yöpilvikuvassa heikosti näkyvän Capellan varaan. Elämä on välillä aikastens ihanaa!

Additional information
  • Havainto
    • Valaisevia yöpilviä
  • Pilvien laajuus taivaalla
    • Hyvin pieni alue
Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.