Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuu, Venus ja Merkurius - 24.5.2020 klo 22.15 - 24.5.2020 klo 23.45 Parikkala Observation number 90830

Visibility Unclassified

Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Tulipahan puhuttua läpiä päähän Tähtitaivas-podcastissa. Merkurius oli paljon vaikeampi löytää kuin mitä etukäteen kuvittelin. Uskottava se on, että toukokuun lopussa taivas on vaalea! Toki havaintopaikka oli puolitoista astetta etelärannikosta pohjoiseen, joka olkoon jonkinlaisena selityksenä.

Sää oli mitä mainioin, näkyvyys lähes taivaanrantaan, ei tuulta, ei hyttysiä. Niin ja olihan tässä myös nätti maisema, tyyni järven pinta, kalat kävivät kurkkimassa mitä tapahtuu, joutsen lipui ohitse ja kevätyö oli mitä parhain. Enkä löytänyt Merkuriusta paljain silmin vaikka tasan tarkkaan tiesin missä sen pitäisi olla Kuun ja Venuksen välissä. Ja kun alkoi hämärtää hieman enemmän, niin kolmikko oli painunut jo varsin alas.

Mutta sieltähän Merkurius onneksi löytyi kuvasta. Ensimmäisessä 100mm linssin cropatussa kuvassa Merkurius on keskellä, Venus oikeassa reunassa ja kuunsirppi vasemmalla. Mutta kovin ovat jo alhaalla kun auringonlaskustakin oli kulunut puolitoista tuntia.

Kakkoskuva on otettu yli tuntia aikaisemmin, vartti auringonlaskun jälkeen. Kuu ja Venus löytyivät kuvasta, vaikka tuossa vaiheessa kumpaakaan en ollut vielä nähnyt paljain silmin (tuskin näkyy tässä kopiossa, mutta kuunsirppi on vasemmassa reunassa).

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Taivaankappaleiden kohtaaminen
  • Kohteen nimi
    • Kuu, Venus ja Merkurius
Comments: 3 pcs
Paula Wirtanen - 25.5.2020 klo 23.29 Report this

Helsingin taivaalla oli pilvistä ja tämä lohtaaminen kapean kuunsirpin kanssa jäi väliin. Onneksi edellisinä iltoina sai Merkuriuksen bongattua – kiikarilla. Paljain silmin näkeminen oli erittöin vaikeaa, täytyi osata katsoa täsmälleen oikeaan kohtaan. Taivas on tähän aikaan todella valoisa luoteen suunnalla. Kiikarilla näkyi. 

Veikko Mäkelä - 25.5.2020 klo 23.42 Report this

Enpä onnistunut minäkään paljain silmin tuota näkemään varmuudella. Sen vilahteli pariin hetkeen lienee enempi kuvittelua. Kiikarilla oli aika helppo klo 23:n tienoilla.

Markku Poutanen - 26.5.2020 klo 00.12 Report this

Ja vaikka Merkurius vielä tässä loppukuun aikana etääntyy Auringon suunnasta, ei löytäminen helpotu, koska mitään hyvää kirkasta kiintopistettä ei enää ole sen paikkaa osoittamassa. Kiikari lienee tarpeen. Tai sitten kuvaaminen ja siitä yrittää paikantaa ensin ja sitten paljain silmin. Mutta kaikesta huolimatta, on tämä tähän vuodenaikaan hauskempaa puuhaa kuin ensi syksynä loka-marraskuun vaihteessa aamulla tunti ennen auringonnousua. Eli jos nyt ei löydy, silloin on seuraava tilaisuus.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.