Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yläilmakehän salama - 30.7.2012 klo 03.04 Hamina Observation number 9090

Visibility II / V

Matias Takala, Ursa (Helsinki)

Panu Lahtisen upean yläsalamahavainnon jälkeen päätin käydä läpi oman taivaskamerani kuvat, oli paljon materiaalia jota en ollut edes vilkaissut koska suurin osa ajasta kameran kanssa oli mennyt ohjauskoneen kanssa tappeluun. Huomioni kiinnitti jo kesällä huomaamani kirkas viiru, jonka olin kuitannut silloin meteoriksi. Hoksasin, että reilu 10 min. aiemmassa ruudussa horisontin tuntumassa samalla suunnalla oli salamanisku ja oivalsin, että ks. yönä Pirkanmaalla oli kesän kovin ukonilma samaan aikaan. Nopea googlailu osoitti, että pylväskeijusalama voi hyvinkin esiintyä yksittäisenä pilarina. Selvitin kameran myöhemmin kuvaamien tähtitaivaskuvien perusteella atsimuutiksi 307 astetta havaintokoordinaateista ja lähetin kuvan ja tiedot Antti Mäkelälle. Antti löysikin pian paremmin kuin hyvin soveltuvan emosalaman:

 date       UTC               lat       lon         kA     err        az

 2012-07-30 00:04:03.3904     61.7076   23.9807     -6.3   0.7 km     307.19


Netistä löytyvissä kuvissa osalla pylväskeijusalamoista on yläosa levinnyt viuhkamaisesti mutta totesimme Antin kanssa, että tässä tapauksessa varmasti taustataivaan valoisuudesta johtuen himmeämmät osat eivät erotu. Tästä kertoo sekin, että Vegan lisäksi kuvasta ei muita tähtiä löydy.

Kuvausjärjestelmän ongelmista osa on jo ratkaistu, joten aivan varmasti ensi kaudellakin metsästys jatkuu. Valitettavasti sijoituspaikka ei mahdollista ympärivuotista kuvaamista tällä hetkellä, tulipallot olisivat myös kiinnostavia seurattavia.


More similar observations
Additional information
 • Yläilmakehän salamat
  • Pylväskeijusalama (column sprite) info

   Pylväskeijusalama (englanniksi column sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Pylväskeiju on keijusalaman epätavallisempi alalaji. Nimensä mukaisesti pylväskeijut muistuttavat pilarimaisia pystyviivoja.

   Kuten keijusalamatyleensä, tämäkin ilmiö kestää tyypillisesti vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Pylväskeijuja. Ilmiö näkyy lyhyinä katkonaisena valopilareina kuvan alaosassa vesileiman yläpuolella. Kuvaan on koostettu puolen tunnin aikana näkyneet pylväskeijut. Kuva Panu Lahtinen.

Technical information

Watec WAT-902H3, 2,8 mm, f/1.2, 60 sekunnin maksimipino alkaen klo. 03.04.03

Comments: 2 pcs
Panu Lahtinen - 23.11.2012 klo 12.44 Report this

Hienoa, kannatti käydä kuvat läpi! Toivottavasti tulevina kesinä säät suosisivat paremmin ja olisi selkeät näkymät kohti öisiä ukkosia.

Matias Takala - 23.11.2012 klo 19.18 Report this

Laskin kohteen korkeuden eikä se nyt tunnu oikein täsmäävän spriten kanssa vaikka huomioisi listalta myös muut salamapaikannukset. Odottelen vielä asiantuntijan mielipiteen tästä huomiosta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.