Visibility Unclassified
The comet C / 2020 F3 NEOWISE is now closest to the earth in its orbit, so there would be potential for pictures showing it ... if it just happened to be further south.
This time the bright night clouds were exhausting from the sky, but luckily the clouds of the habit settled down. Nooo .. at least they look pretty nice in a timelapse.
As the nights darkened, the comet looked dimmer in the binoculars than before. The glowing "galaxy" coma was no longer as extensive as it was last week.
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
PS. Onko vahtiin syötettäville videoille mitään kikkaa (=optimiasetuksia) laadun säilyttämiseen? Vaikka tiedoston lähettäisi kohtuullisen pienenä, pakkaa systeemi videon uudestaan hyvin alhaisella bitratella, joka tekee lopputuloksesta varsin suttuisen.
Esim. tämän videon lähetin 5mt kokoisena 9mbps bitratella, jonka vahti on uudelleen pakannut 1,5mbps. Eiliset salamavideot lähetin 5mbps bitratella, lopputulos 0,5mbps.
Vertailun vuoksi, Google suositttelee Youtubeen toimitettavan materiaalin olevan 5-45mbps, laadun ollessa 720p-4K.
Sinänsä kaistan säästäminen ei ole pahasta, mutta erityisesti yötaivaskohteiden kanssa alhainen bitrate tuppaa kadottamaan kaikki yksityiskohdat ja sävyliu'ut.
Sen verran kuitenkin tuo komeetan etäisyys Maahan on (vajaa 0,7 au), että sillä ei ole kovin paljon vaikutusta komeetan kirkkauteen. Kohde on himmentynyt noin 2 magnituidia tuosta parin viikon takaisesta, mutta näkyy vielä ihan kohtuullisesti (jos vain olisi täysin selkeitä öitä).
Ihan tyylikäs otos kuitenkin.
Ja hieno videokin.
Veikko: Toki suoraan komeetan kirkkauteen etäisyydellä ei ole suurta merkitystä, mutta näyttävyyteen kyllä, mm. hännän näkyvyyden osalta. Maailmalla on otettu aika huikeita kuvia, joissa hännällä on pituutta jopa 40-50 astetta. Esimerkkilinkki (Facebookissa, pitäisi olla julkinen). Otava antaa hyvin skaalaa.
Kuukauden päästä kun astronominen pimeys saavuttaa Suomen, on komeetta jo tuplaten kauempana (1,4AU) ja aktiivisuuskin todennäköisesti selkeästi vähentynyt.
Tapio: Kiitos. Pinottavaakin kertyi, mutta aika pilvirakoiluksi meni.
Häntä, pyrstö, mitä näitä nyt on.. Häntätähti!
Samuli: Jos toki etäisyys vaikuttaa pyrstön pituuteen (ja koman näennäiseen kokoon). Tuosta heinäkuun 10. tienoilta etäisyys on pienentynyt noin 0,3 au.
Liekö myös komeetta ollut perihelinsä jälkeen aktiivisempi, eli ainetta on ytimestä irronnut mukavasti.