Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Valoilmiö levässä - 14.8.2020 klo 09.00 - 14.8.2020 klo 09.15 Raisio Observation number 92836

Visibility III / V

Perjantaiaamusta mielenkiinnon vuoksi vielä koittamaan korkeuserojen vaikutusta kehän muotoon. Moderaattori Sipinen oli hyvin kartalla edellisen havainnon kommentissaan. Mitä korkeammalta kuvasin, sitä pyöreämpi oli kehän muoto. Toki jonkinmoista elliptisyyttä oli tarjolla korkeammaltakin kuvatessa, kiitos auringon matalahkon sijainnin.

Läheltä pintaa kuvattuna muoto oli taas tuollainen pisaramallinen / ylöspäin kapeneva u-kirjain (kuvat. 1.-6.). Pientä varovaisuutta tuossa rannan tuntumassa oli pidettävä yllä, sen verran vetistä savi altaiden reunoilla oli. Ei tehnyt mieli ihan äärettömästi kameran kanssa kurkotella :)

Onnistuin myös nappaamaan halkaisijaltaan suurimman kehän tähän mennessä, tämä toki sitten pystyssä kuvaten (kuvat 7. ja 8.). Tuosta ei oikein enää pysty kokoa parantamaan, kyseinen allas kun on kaikkein pisin mitaltaan. Kuvan etureunan suuremman paakun ja altaan poikki kulkevan harjanteen väli oli kahdeksan reilua harppausta ja käsitellyssä ruudussa kehä jatkuu selkeästi aina tuonne toiseen päähän saakka.

Jos tuolta vielä jotain aiemmin näkemätöntä ilmaantuu, niin siinä tapauksessa palailen aiheeseen. Muuten alkaa omasta mielestä olemaan aikalailla kuvattu se mitä tuolta vastaan on tullut.

 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Valoilmiö levässä info

   Valoilmiötä levässä ovat lätäköissä tai pienissä lammikoissa näkyvät symmetriset spektrivärit. Niitä aiheuttaa kaksi levää, Nautococcus ja Chromophyton. Kumpikin levä aikaansaa ominaispiirteisen ilmiönsä. Vedessä on useita levälajeja, mutta vain nämä kaksi synnyttävät väri-ilmiöitä, koska ne työntyvät joko kokonaan tai osittain veden pinnan päälle. Tällaisia leviä kutsutaan epineustonisiksi.

   Nautococcus muodostaa veden pintaan Auringon kuvajaisen ympärille kehän, joka Auringon korkeudesta riippuen on enemmän tai vähemmän pystyelliptinen. Matalalla Auringolla kehä voi olla vaakaelliptinen ja sen yhteydessä saattaa näkyä heikkoja Quetelet-renkaita.

   Chromophyton synnyttää monenlaisia ilmiöitä:

   1. Quetelet-renkaat. Nämä ovat Auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä (havaitsijan pään varjon kohta) taipuvia spektrivärisiä renkaita. Niitä voi nähdä vain kun heijastavan pinnan päällä on pieniä hiukkasia. Taivaalla Quetelet-renkaita ei siis voi havaita.

   2. Kehä. Chromophyton-kalvon kehä on enemmän tai vähemmän selkeästi Quetelet-renkaiden katkoma.

   3. Glooria. Veden pintaan projisoituvan havaitsijan pään varjon ympärillä näkyy hyvissä Chromophyton-kalvoissa glooria.

   4. Sumukaari. Jos Chromophyton-kalvossa on kunnollinen glooria, näkyvillä on todennäköisest myös sumukaari. Koska Chromophyton-leväpartikkelit ovat pieniä, vain 5 mikrometriä läpimitaltaan, sumukaari on hyvin paksu. Sen erottaminen voi olla vaikeaa, mutta liikuttelemalla päätä edestakaisin ilmiön kuitenkin pitäisi näkyä ja viimeistään kuperan peilin kautta katsomalla se tiivistyy esille.

   5. Kruunu. Parhaimmissa Chromophyton-näytelmissä on havaittavissa myös kruunu, joka on nadiiria saartava valkea diffuusi haarukka.

   Vaikka Chromophyton ja Nautococcus -leväkalvoja voi esiintyä pienissä koriste- ja kalalammikoissa, niitä syntyy helpoiten lätäköiden pintaan. Parhaita paikkoja leväkalvoille ovat merensaariston kalliorantojen lätäköt. Etuna rannoilla on että lätäköitä on paljon eikä kasvillisuus juurikaan varjosta niitä.

   Sisämaassa kannattaa mennä hakkuu-aukeille, missä varsinkin soisella maaperällä voi olla riittävän pitkäkestoisia lätäköitä leväkalvojen synnylle. Liikkeellä on hyvä olla aikaisin kesällä ennenkuin ruoho on kasvanut lätäköiden ympärillä korkeaksi. Myös suo-ojat ja metsäkoneiden renkaiden painaumien lätäköt ovat hyviä paikkoja, joskin usein ne ovat metsän varjostamia.

   Lähes poikkeuksetta lätäköissä näkyy vain toisen levän aiheuttama ilmiö, hyvin harvoin voi nähtävillä voi olla sekamuoto jossa molemmat levät kontribuoivat näkyvään ilmiöön. Merenrannoilla Chromophyton ja Nautococcus saattavat asustaa vierekkäsissä lätäköissä, sensijaan sisämaassa kunkin alueen lätäköillä on taipumus sisältää vain toista levää. 

   Tuuli haittaa levä-ilmiöiden näkymistä tekemällä aaltoja lätäkön pintaan. Varsinkin meren rannalla liikkeellä on syytä olla aamulla jolloin on tyyntä. Lisäksi sään on hyvä olla täysin selkeä, sillä lätäköstä heijastuvat pilvet haittaavat ilmiöiden erottumista.

    

   Chromophyton-kalvon koko ilmiöiden kirjo on nähtävillä tässä valokuvassa, joka on otettu laskemalla kalansilmäobjektiivilla varustettu kamera noin 30 senttiä lammikon yläpuolelle. Kuva Marko Riikonen.

    

   Glooria Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon glooria pienessä lammikossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Quetelet-renkaat ja niiden rikkoma kehä Auringon kuvajaisen ympärillä Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon Quetelet-renkaita ja rikkoutunutta kehää rämesuon ojassa. Kuva on otettu aivan veden pinnasta. Puiden heijastumat vedestä häiritsevät ilmiön erottumista. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-leväkalvon elliptinen kehä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-kalvon kehä. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 15.8.2020 klo 23.10 Report this

No, kartalla ja kartalla... :) Jotenkin ajattelin vain, että kuvausgeometria on matalalta kuvatessa "äärevämpi" (kehän etu- ja takareunojen etäisyysero kameraan on iso). Korkeammalta kuvatessa etäisyysero tasoittuu (edelleen aika iso ero, mutta suhteessa pienempi).

En tiedä onko oikea päätelmä, mutta vaikka olisikin, niin sitä en ymmärrä, miksi sammakkoperspektiivin kuvissa eli kaikkein venähtäneimmissä kehissä takalaita näyttää melkein kuroutuvan irti?? Geometriastako sekin johtuu vai onko sattumalta juuri lätäkön Auringon suunnan laidalla isompaa partikkelia (rotevampaa bakteeria??). Geometriaan kallistuisin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.