Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 4.12.2012 at 17.20 Tikkakoski, Jyväskylä Observation number 9330

Visibility II / V


I followed the light pillar show above Lidl's distribution center and Tikkakoski airport on 4.12. around 17-17.50, when the number of pillars varied. The first observation of such a phenomenon and appeared for a long time. (One of the pictures about three kilometers from Vehniäntie.) It was a great performance! Now you should just study some great settings for the camera when it was quite challenging to finger your fingers in the dark to try the shot and finally, when the weather smeared more, I had to give up in the middle ... However, I am happy with the observation :)


Additional information
  • The halo was caused by lightsource:
    • Artificial light source
  • Where are the ice crystals of the halo located?
    • Ice crystals
Comments: 5 pcs
Jari Luomanen - 4.12.2012 at 22.35 Report this

Tosi upeat pilarit!

Jouni Hovi - 5.12.2012 at 00.22 Report this

Hienojahan nuo kuvasi ovat... tosi komeat ilmestykset. Ei oppi ojaan kaada mutta kokeilemallahan sitä oppii. Ja kysellä tosiaan kannattaa..ja seurailla keskustelufoorumeja asian tiimoilta. Tolla on jo tosi kiva aloittaa.. on vaan aika koukuttava harrastuksenakin...

Pentti Arpalahti - 5.12.2012 at 04.16 Report this

Hyvin alkoi opiskelu, kun noin hienoja kuvia tulee. Väritasapaino taisi olla autolla, joka voi hämääntyä epänormaalista kohteesta, mutta saa sitä tasapainoa säädettyä jälkikäteenkin photarilla tai elementsillä myös jpg:issä.

Juha Ojanperä - 5.12.2012 at 09.19 Report this

Mainiot pilarit kertakaikkiaan!

Saara Tuohimetsä - 11.12.2012 at 02.09 Report this

Olen vieläkin ihan hilpeänä, että näin nuo, kun vasta tänä syksynä olen tajunnut koko pilari-ilmiön. Heräsikin heti epäily, että onko tuo kovinkin yleistä, kun Ilta-Sanomiinkin sattui heti otsikko? Kuvittelisin, että jos kohdalleni olisi aiemmin osunut, niin olisin kyllä kiinnittänyt huomiota - oli nuo niin hienot. Mutta toivottavasti näen toistekin ja matkaan sattuisi myös kamerajalka!

Kiitos kommenteista. Meillä vaihtui selkeäksi, niin käyn katsomassa lentäisikö tähtiä!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.