Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 23.9.2020 at 00.10 Puolanka Observation number 93819

Visibility Unclassified


My intention was to describe possible northern lights, which then did not appear. However, I photographed the night sky. The sky was partly clear and the horizon also clouded. While viewing / processing the image, light pillars were visible. There is no artificial light on the opposite shore at all, and I wonder what those pillars or light phenomenon are causing.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Technical information

Canon R + sigma 20mm 1.4 DG Art. ISO 5000, f / 2.0, 15 sec

Comments: 6 pcs
Mikko Peussa - 23.9.2020 at 20.08 Report this

Kyllä tässä halot on kyseessä, eli keinovalopilarit jääsumussa ja ihan hyvät kuvatkin vielä. Valonlähteet voi olla hyvinkin kaukana, joten niiden ei tarvitse näkyä tuossa vastarannalla.

Sari Brady - 23.9.2020 at 20.45 Report this

Kiitos tiedosta. Sitten keinovalot ovat erittäin kaukana, sillä vastarannan mökkien takana on vain metsää eikä mitään asutusta ole tuossa suunnassa 10-15 kilometriin, eikä katulamppuja ole ollenkaan. Mielenkiintoista on mistä keinovalo on lähtöisin.

Mikko Peussa - 23.9.2020 at 21.20 Report this

Se voi Sari vaikuttaa oudolle että valoja ei ole lähellä, mutta nämä pilarit  ei ole ylöspäin osoittavia valokeiloja, vaan syntyvät eritavalla ja valonlähteet voi olla paljon kauempana. Tästä linkistä näkee miten keinovalopilarit  syntyy jääkiteiden taittaessa ja heijastaessa valoa, ja miten havaitsija ne näkee.

Sari Brady - 23.9.2020 at 22.16 Report this

Kiitos paljon. Nyt alan ymmärtämään. :)

Tero Sipinen - 23.9.2020 at 22.29 Report this

Hieno havainto ja hienot kuvat!

Aika kaukana noiden valonlähde tosiaan on. Näin lämpöisillä keleillä kidekerros ei voi olla ihan matalalla. Jos heitetään arvioksi, että kiteet olisivat kahden kilometrin korkeudessa, niin tuolla korkeuskulmalla näkyessään ne on monen kilometrin päässä. Ja siihen vielä suurinpiirtein toinen mokoma lisää (ks. kaaviokuva Peussan laittamassa linkissä) niin suurinpiirtein voi arvioida suuruusluokkaa valojen etäisyydelle. Ja pilarien kohdallahan onkin voimakas hukkavalon hehku merkkinä siitä että kylllä siellä jossain lamput loistaa.

Sari Brady - 24.9.2020 at 00.13 Report this

Kiitos tiedoista, ja maininnat kuvista. Kyllä teidän kommentit avasi paljon. On hienoa oppia jotain uutta. Hyvä, että jossain ne lamput loistaa, ja sen myötä sain taltioitua hienot kuvat itselleni.  

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.