Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

At least 10 lightning strikes seen - 25.9.2020 at 03.30 - 25.9.2020 at 04.06 Lahti Observation number 93842

Visibility Unclassified


By bedtime, thunder had literally surprised the pants in the birds. Peti got to wait when the faint thunder from the outside was revealed to thunder.

Compared to the season, the thunder front ran from the west side of Lahti over Hollola towards Vääksy. The eruption apparently took place somewhere in the direction of Eastern Häme south of Hartola.

Three visible flashes were captured by the camera, in addition to just over twenty more vague flashes, followed by silent kalevant fires. So there was enough activity.

---

Edit at 9:05 PM: Screenshot of Blitzortung's lightning radar removed from the report.More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Heat lightning info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Diffuse heat lightning info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

Technical information

Timelapse at 03.44-4.14: 6s, f / 4.0 ISO200, 280 frames. Recorded at about 3.32.

Comments: 1 pcs
Henrik Heikkinen - 25.9.2020 at 13.34 Report this

Harmittaa kun ajattelin pistää herätyksen 1-2 aikoihin miettien kuitenkin ettei tulisi mitään. Solut sivuuttivat ihan järvenpään vierestä mutten herännyt ukkoseen. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.