Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontulisäteitä - 28.9.2020 klo 21.18 - 29.9.2020 klo 01.00 Kuopio, Nilsiä Observation number 94158

Visibility II / V

Minna Glad, Kuopion Saturnus

Klo 21.18, kun olin vasta ajelemassa katselupaikalle, revontulimuodot räjähtivätkin tanssimaan. Säteet kiipesivät jopa zeniittiin, yrittivät melkein kokeilla koronaakin. Huikein näytös kesti klo 21.24 asti, mutta ainakin vielä 21.47 asti esiintyi yksittäisiä näytöksen jälkeisiä säteitä pohjoisella taivaalla. Sitten oli rauhallista, vain höttömäinen kaarentapainen oleili pohjoisessa.

Klo 23 maissa kaari nousi lupaavasti, mutta seuraavan puolentoista tunnin aikana tuli vain pieniä kirkastumisia tai aktivoitumisia, aivan kuin kaari olisi koko ajan puuhastellut jotain pientä, mutta kunnon alimyrskyä ei vain saanut aikaiseksi. Klo 0.40 tulet melkeinpä hävisivät, ja odotin jo, että kunnon näytös olisi pian käynnistymässä. Mutta n. klo 0.45 huomasin, että tulet välkkyivät ja sykkivät zeniitissäkin asti. Ensin lieskat näyttivät lyövän enemmän sattumanvaraisesti, mutta sitten järjestäytyneemmin, niin että himmeät kaaret kulkivat pohjoisesta etelään n. sekunnin välein. Muistan nähneeni samanlaista Inarissa (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/82254). Tätä jatkui ainakin klo 1:een, mutta siinä vaiheessa oli jo lähdettävä kotiin. Toivottavasti tuosta timelapsesta saa jotain käsitystä kaarien virrasta.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 2 pcs
Pirjo Koski - 9.10.2020 klo 19.18 Report this

Nättiä! Ykköskuva on suosikki! 

Minna Glad - 10.10.2020 klo 13.09 Report this

Kiitos, joo se oli näyttävin vaihe joskin lyhyt - yleensä pyrin laittamaan kuvat aikajärjestykseen, että näytelmän vaiheita olisi helpompi tarkastella, mutta pitää myöntää että ykköskuvaksi tulee usein laitettua se hienoimman näköinen ruutu! Onneksi kuvanottoajat voi halutessaan etsiä tuolta kuvien tiedoista.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.