Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Gardner Megadome - 5.11.2020 klo 00.40 - 5.11.2020 klo 01.40 Harjavalta Observation number 94611

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Gardner Megadome iltavalaistuksessa. Megadome ei ole virallinen nimitys, vaan Chuck Woodin keksimä. Tällä kolongitudilla poimuharju mereltä näyttää nousevan doomille aiheuttaen kaarevan harjanteen doomin länsiosaan. Laaja, reunaton painanne leikkaa etelään keskeltä doomia. Luotainkuvissa doomin länsiosa on epätasainen, ja siinä on runsaasti törmäyskraattereita, itä- ja keskiosa ovat kuin tasoitteella voideltu. Painanne doomin keskellä saattaa olla kaldera, josta laava on purkautunut etelään tekemäänsä kanaalia myöten. Doomi on läpimitaltaan 100km, ja n. 1,4km korkea. Keskellä oleva kaldera (?) on n. 150m syvä.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Gardner Megadome
  • Seeing
    • Keskinkertainen
Technical information

Mak 170

Comments: 3 pcs
Teemu Öhman - 5.11.2020 klo 17.11 Report this

Jälleen erittäin kaunis ja informatiivinen piirros kiehtovasta kohteesta, ja vieläpä harvinaisemmassa valaistuksessa!

Gardnerin megadoomin alkuperästä on useampia ideoita. Onko kyseessä kilpitulivuori, kuten Paul Spudis kollegoineen on esittänyt? Vai onko se osa laajaa Chuck Woodin spekuloimaa vulkaanis-tektonista Lamont – Gardner Megadome Alignment -systeemiä? Vaiko lakkoliitin synnyttämä pullistuma?

Risteävien ympyröiden mahtiin uskova propellihattu voisi väittää, että megadoomi syntyi siksi, että siinä sattuvat risteämään Serenitatiksen ja Tranquillitatiksen altaiden renkaat (Wilhelmsin ja McCauleyn tulkinnan mukaan), minkä synnyttämä heikkousvyöhyke mahdollisti magman helpon kohoamisen pinnalle. Tämän idean yksi heikko puoli on siinä, ettei Tranquillitatis ole ainakaan normaali törmäysallas, joten ympyröiden piirtely on vielä epävarmempaa kuin altailla yleensä.

Megadoomin länsipuoli on paitsi epätasainen, myös huomattavasti jyrkempi kuin itäpuoli. Sekin tietysti kertoo jostain jotain. Kukaan ei vaan oikein taida tietää, mistä ja mitä.

Jari Kuula - 5.11.2020 klo 19.28 Report this

Kiitos kehuista, Teemu! Tosiaan, nousun kulmakerroin lännessä on ainakin tuplaten sen mitä idässä. Eräässä jutussaan Wood totesi Megadomen haastavan standardiselityksensä doomeista, mikäli sellaista on yleensäkään olemassa!

Teemu Öhman - 5.11.2020 klo 21.14 Report this

Niinpä! Perusdoomiksi liian iso, Spudiksen ja kumppanien kilpitulivuoreksi (joista monet ovat hyvin kiistanalaisia) kovin pieni. Tuotakin pitäisi päästä paikanpäälle tutkimaan, ennen kuin siitä varmuutta saisi. Hieno havaintokohde joka tapauksessa, vaikka syntymekanismi tuntematon onkin. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.