Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Harvinaisia halomuotoja - 7.2.2021 klo 12.00 - 7.2.2021 klo 15.00 Muonio Observation number 95931

Visibility IV / V

Kuvat otettu kännykällä Jerisjärven jäällä Muoniossa. ENsin on vähän käsitelty kuva, jossa ilmiö näkyy paremmin ja sitten alkuperäinen. Laiton kuvia FB:iin ja tuttava otti yhteyttä ja pyysi laittamaan kuvat tänne teille tiedoksi ja kertoi, että kyseessä oli tällainen ilmiö - jonka huomasin itse vasta, kun hän sanoi. Olen ottanut kuvia Jerisjärven jääktä myös perjantaina ja viime maanantaina mutta kun vertasin, todellakin auringon halo näytti aivain erilaiselta ja tämän päivän kuvissa se oli kaksi osainen. Pakkasta oli noin 10 astetta, ei lumisadetta ja taivalla vain jonkin verran pilviä.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Pinta-aurinkokaaret [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Technical information

Kuvat otettu iPhone-kännykällä

Comments: 2 pcs
Mikko Peussa - 7.2.2021 klo 22.04 Report this

Hyvä että laitoit havainnon tänne. Harvinainen halomuoto on kyseessä ja otsikko päivitetty sen johdosta ylläpidon toimesta.

Petri Martikainen - 7.2.2021 klo 22.33 Report this

Ilmeisesti kelit ovat suosineet viime päivinä pinta-aurinkokaarien syntyä monissa paikoissa. Päätellen siitä, että ainakin kaksi kaveriani on laittanut tietämättään niistä kuvia naamakirjaan, josta olen ne bongannut. Tämä oli toinen niistä, toinen oli eilen Porvoossa meren jäällä. Hieno havainto - ja paikka!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.