Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 18.2.2021 klo 19.40 - 18.2.2021 klo 20.30 Kuusamo, Käylä Observation number 96185

Visibility II / V

Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Huomasin illalla pihalla käydessäni Käylän katuvalokartan taivaalla. Hain kameran ja menin n. 200 metrin päähän metsän suojaan kuvaamaan. Kuu valaisi myös hienosti puita kuvauspaikalla. Jätin kameran ottamaan timelapse videota n. 45 minuutin ajaksi. Mukava oli jälleen nähdä tämä ilmiö.

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Tero Sipinen - 19.2.2021 klo 00.36 Report this

Oikein selkeä karttahalo ja todella nätti animaatio. Hieno!

Marko Riikonen - 19.2.2021 klo 10.02 Report this

Pitäisi pistää pystyyn automaattinen katuvalokarttakamera.

Jani Päiväniemi - 19.2.2021 klo 10.14 Report this

Kiitos Tero ja Marko kommenteista! Minähän laittaisin semmoisen jos ois ylimääräistä massia päällä:) Tietenkin olisi parempi että olisi enemmän katuja ja tulisi suurempi kartta. Hyvä idea jos semmoinen kamera saataisiin jonnekkin.

Mikko Peussa - 19.2.2021 klo 12.57 Report this

Siellähän ne kadut kulkee taivaalla. Mietin tässä, että asiaa tietämätön voi olla aika ihmeissään rististä taivaalla. Varsinkin näinä aikoina kun kaikelle on olemassa käsittämättömiä selityksiä.

Jani Päiväniemi - 19.2.2021 klo 22.31 Report this

Niin ne meilläpäin Mikko kulkee:). Saattaa varmasti joku ihmetellä jos sattuu vilkuilemaan sopivaan aikaan yläilmoihin. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.