Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 17.2.2021 at 09.40 - 17.2.2021 at 09.50 Raisio Observation number 96207

Visibility II / V


As the frost period turned towards the end, a one-sided surface arc came off again. This time most clearly with such a small flat patch, where the very modest mutual case came off when they were first used.

Stacked (28 images, Figures 1 and 2) bounces clearly, much more modest in individual frames (Figure 3). However, it was easily distinguishable as a visual.

Those crystals had to be described at the same time, but the distances were at home despite the fantasies. The next day you were on your way, but the arches no longer stood out. However, I took close-up pictures in which the blade-like tip structure of the surface crystals that appeared on the arc surfaces stands out. In the reference image, a piece of the surface layer is peeled on top of the glove. Figures 6 and 7 are taken at slightly different angles from the same point on the surface.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Surface halo
 • Rare halos (in sunlight)
  • Surface helic arcs [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Comments: 3 pcs
Marko Riikonen - 20.2.2021 at 17.28 Report this

Hieno tapaus, hyvät pinot, hyvät kidekuvat. Pitää itsekin koittaa saada nuo Rovaniemen kahden päivän pinta-aurinkokaaret linjoille. Näkyy olevan 22° rengasta pätkä tuossa eka kuvassa oikealla, harvemmin pinta-aurinkokaaren kanssa näkyy mitään muuta. Ainoa poikkeus mitä nyt tulee mieleen oli viime talven näytelmät Juvalla ja Tampereella, missä oli 46° kamaa, mutta ne näytelmät olivat muutenkin ihan oma kategoriansa.

Lasse Nurminen - 20.2.2021 at 18.12 Report this

Jos tuota hiuksenhienoa rantua tuolla oikeassa alakulmassa tarkoitat, niin menee kyllä paremmin 46-renkaaksi. Samaa itse katselin kuvia hieroessa ja mallailin vielä samoilla milleillä napattua taivashaloa tuohon päälle. 22° rengas jäisi huomattavasti keskemmälle. Kuvattu täyskennolla 15 millillä, pinokuvaa ihan hitunen reunoista rajattu.

Tässä samalta alueelta viime vuonna 22-rinkula samalla kalustolla. Havainnon kuvia rajattu reilusti alkuperäisestä.

Ja onhan tuolla ainakin yhdessä aiemmassa pintakaarihavainnossasi muutakin pintakamaa.

Marko Riikonen - 20.2.2021 at 18.20 Report this

No 46r tietenkin. Jotenkin tuntuikin vähän kummalta 22r-ehdokkaalta, mutta tämä tunne ei noussut aivojen syvistä kerroksista pintakerroksiin. Tulee b-r:llä ihan kohtuu selvästi näkyviin.

Joo, tuota näytelmää juuri tarkoitin kun referoin Juvan ja Tampereen näytelmiin. Mutta ne oli poikkeuksellisia kun näkyi tosiaan vielä 46r lisäksi muutakin kamaa, alavasta-aurinkoa ja tunnistamatonta kaarta. Ja kolminkertainen aurinkokaarikin. Mutta kukaties tässä sinunkin näytelmässä on ollut enemmänkin kuin tuo 46 rengas siellä. Meinaan normaalisti pinta-aurinkokaaritapauksiin ei liity muita haloja.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.