Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Väripilviä - 28.2.2021 klo 18.30 Turku, Kuuvannokka Observation number 96329

Visibility III / V

Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Edit. Tästä saatiinkin ihan hyvä pohdinta aikaiseksi. Väripilviä vai helmiäisiä? Odotellaan muiden mahdollisia havaintoja lähi-iltoina. Katseet siis taivaanrantaan lähipäivinä!

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Väripilviä info

   Väripilvet ovat spektrin kirjoon värjäytyneitä pilviä valonlähteen läheisyydessä. Ilmiö on hyvin yleinen.

   Kehän lailla väripilvi muodostuu valon sirotessa pilvien pienissä vesipisaroissa. Hienoja värejä nähdään cirrocumuluksissa ja altocumulus lenticularis -tyypin pilvissä. Arkisemman näköisiä väripilviä ovat puolestaan alapilvet. 

   Kehien lailla väripilvet esiintyvät yleensä vain hyvin lähellä Aurinkoa. Niiden värit näkyvät paljon paremmin aurinkolasien läpi.

   "Väripilvi" sana saattaa kuulostaa samalta kuin mikä tahansa värillinen pilvi, joka on vaikkapa aamu- tai iltaruskon punertavaksi värjäämä. Tästä ei ole kysymys, vaan väripilvissä on nimenomaan spektrin kirjoa. Tässä tarkoitettuja väripilviä eivät myöskään ole talvella harvoin nähtävät spektrivärejä esittävät helmiäispilvet.

    

   Tässä väripilvenä toimii altocumulus lentocularis -pilvi eli mantelipilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Altocumulukseen syntyneitä spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

    

   Stratocumulus-tyypin väripilveä. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Tässä värit näkyvät olevan niin selvästi osa kehää, että ilmiön voisi raportoida myös kehänä. Kuva Marko Myllyniemi.

Comments: 13 pcs
Panu Lahtinen - 1.3.2021 klo 11.52 Report this

Sääpalloluotausten mukaan ilmakehä on ollut noin 10 astetta liian lämmin (link, link, link) helmiäispilvien muodostumiselle. Itse olen väripilvien kannalla, sillä tässä myös nuo lähempänä olevat tavalliset pilvet ovat vielä valaistuna, joten nuo värikkäämmät pilvet ovat vielä suhteellisen lähellä aurinkoa.

Timo Alanko - 1.3.2021 klo 12.13 Report this

Olen itsekin seurannut huolissani noita lämpötiloja. Siksi nuo pilvet hämmensivät. Ne käyttäytyivät kuitenkin täysin kuin helmiäispilvet. Reilusti zoomaamalla ne edelleen kyllä mielestäni helmiäisiä ovatkin. Tuota väripilviluokitusta en oikein osta. Niitäkin on kyllä tullut aika paljon nähtyä. Ehkä tulevat illat tuovat tähän varmistusta. 

Marko Pekkola - 1.3.2021 klo 14.56 Report this

Hyvin mielenkiintoinen ceissi. 

Mikko Peussa - 1.3.2021 klo 15.16 Report this

Sellaiseen kiinnitin itse huomiota samaa taivasta sivusilmällä seuraillen, että vaikka nuo pari suikaletta näytti helmiäispilviltä, niin ne hävisi aika nopeasti kun Aurinko laski kunnolla alemmas, tai sitten en enää vaan nähnyt niitä katselupaikaltani.

Yleensä helmiäiset kirkastuu kun taustataivas himmenee, koska saavat korkeammalla ollessaan valoa pidempään. Mutta mutta, mielenkiintoinen tapaus tosiaan ja itse en tosiaan seurannut tarpeeksi intensiivisesti, jotta voisin oikein kallistua kummankaan vaihtoehdon puoleen varmuudella?

Timo Alanko - 1.3.2021 klo 16.23 Report this

Tuo Mikon mainitsema kirkastuminen tapahtui juuri noin nytkin. Livenä pohdin silloin lähinnä, kumpaako tyyppiä nuo ovat. Sääli, ettei ollut pidempää putkea kuin 300 mm käytössä. Kiikaritkin olisi olleet rautaa. 

Timo Alanko - 1.3.2021 klo 17.54 Report this

Panulle vielä kysymys. Missä nuo ensimmäinen ja kolmas luotausasema sijaitsevat? Tuo keskimmäinen germaaniasema lienee selvästi meitä etelämpänä. 

Panu Lahtinen - 1.3.2021 klo 20.37 Report this

Luotaukset ovat eteläisestä Norjasta (01415) Saksasta (10184) ja Jokioisista (02963).  Luotausamat näkyvät kartalla täällä, ja sitä kautta saa haettua myös nuo linkittämäni mittaukset.

Marko Riikonen - 1.3.2021 klo 21.31 Report this

No on kyllä kerran Vahdin historiassa nähty helmiäisiä maaliskuussakin. Vuonna 2014 tehty havainto tuli niinkin myöhään kuin kuun 11. päivä, mitä voinee jo kutsua suorastaan anomaaliseksi. Pilviä nähtiin Inarista peräti Lietoon saakka. Mutta tämä havainto 96329 vaikuttaa tosiaan enemmän peruspilviltä.

Marko Riikonen - 2.3.2021 klo 13.52 Report this

Jahas, ei mennyt tämäkään putkeen. Ensinnäkään yllä oleva linkki ei toimi ja toisekseen en ollut huomannut että helmiäisiä nähtiin itse asiassa kolmena eri päivänä 2014 maaliskuussa, 11. päivä oli niistä viimeinen. 

Timo Alanko - 2.3.2021 klo 15.22 Report this

Jos ei Panu olisi noita luotaustietoja kertonut, pitäisin edelleen täysin selvänä hekmiäishavaintona kuvan perusteella. Talven ajan olen noita lämpötiloja seuraillut, eikä missään vaiheessa päästy lähelle 80 astetta. Välillä polaaripyörre hajosi jopa kolmeen osaan. Siperian yllä lämpöä oli jossain välissä muistaakseni jopa alle 40 pakkasastetta. 

Timo Alanko - 10.3.2021 klo 16.46 Report this

Viimeisin luotaus Jokioisilla - 75 astetta. Vieläkö olisi siis tälle keväälle saumoja? Mitä tuo kylmempi numero oikealla puolella tarkoittaa, Panu? 

Panu Lahtinen - 10.3.2021 klo 23.28 Report this

Neljännessä sarakkeessa oleva lukema on kastepiste. Eli kertoo missä lämpötilassa ko. ilmapaketissa oleva vesihöyry (kaasu) alkaa tiivistyä nestemäiseksi vedeksi (pilvipisaroiksi). Tai varmaankin noissa lämpötiloissa samantien jääksi.

Jukka Kytömäki - 13.3.2021 klo 10.56 Report this

Olisiko saharan hiekalla osuutta pilvien väreihin noina päivinä. Minunkin kuun kehän kuvassa on poikkeukselliset väriloisteet havainto n:o 96349.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.