Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontulisäteitä - 2.3.2021 klo 23.51 - 2.3.2021 klo 23.53 Helsinki Observation number 96390

Visibility II / V

Revontulimyrsky Helsingissä on tämmöinen. Himmeitä vöitä ei pysty luotettavasti tunnistamaan, mutta jos pari sädettä saa napattua, niin marginaalinen havainto on mahdollinen. Viimeisessä kuvassa 0:12 on hyvin heikko aavistus vyöstä. Havainto-olosuhteet olivat muuten hyvät. Himmeitä tähtiä erottui matalalla horisontissa eikä ollut pilviä. Kellertävä viiru savupiipun vasemmalla puolella on peräisin katulampusta.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Erottuvat vain valokuvissa
 • Revontulimuodot
  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

Comments: 2 pcs
Jere Hotti - 7.3.2021 klo 22.32 Report this

Yhdeksän ja kymmenen välillä oli etelässäkin ihan silminnähtävä pitkä rivi nopeasti itään juoksevia pylväitä. Tämä kuvaamasi taisi olla yksi vähän vaisumpi välivaihe jonka itsekin näin ja hädin tuskin ehdin kuvaamaan kun oli ohi. Siitä tunti pari alkoi taas tapahtua tosin vähän pehmeämmän kaaren muodossa, mutta kesti kauan. Taisi ovaali jäädä aika kauas pohjoiseen tällä kertaa, harmi.

Pentti Arpalahti - 8.3.2021 klo 13.33 Report this

Älysin lähteä mäkeen vasta yhdentoista aikaan. Näinkin laimeat eteläbongaukset on hauskoja, kun ovat kuitenkin harvinaisempia. Eihän siellä ovaalin alla ole temppu eikä mikään reposia kuvailla.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.