Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu myrskyilmiö - 6.3.2021 klo 22.05 - 6.3.2021 klo 22.20 Tampere Observation number 96559

Visibility V / V

Aki Saarela, Ursa (Länsi-Suomi)

Kohdallemme sattui kumma ja ennenkokematon, lyhyt ja kova, talvinen myrskyilmiö. Jos kyseessä olisi kesä, nimeäisin sen ehdottomasti syöksyvirtaukseksi. Kävimme 19:30 kaupassa ja jo silloin kiinnitimme 14v tyttäreni kanssa huomiota kummalliseen säätilaan: lämpötila oli auton mukaan +2 ja lukemaa puolti märkä auto ja vetinen tienpinta. Samaan aikaan vallitsi puuskainen sivutuuli, joka heilutti autoa ja taivaalta satoi auton lasiin kuuluvasti ropisevaa jääraetta. Taivas oli kuitenkin täysin selkeä ja luoteistaivaalla näkyi iltaruskon kajo, jonka värejä ihailimme. Kaikkien näiden tekijöiden esiintyminen yhdessä teki säätilasta vaikeasti kuvattavalla tavalla epätodellisen. Palasimme klo 21 ja sää oli täysin selkeä. Aloimme katsoa elokuvaa kaihtimet kiinni. Vähän klo 22 jälkeen tyttäreni sanoi hakevansa juotavaa ja laitoin elokuvan pauselle. Heti kun elokuvan meteli loppui, huomasimme, että ulkona tapahtui jotain. Avasimme kaihtimet ja totesimme vielä hetki sitten täysin selkeän sään vaihtuneen sakeaan lumimyräkkään. Osa lumesta tuli taivaalta, mutta suurin osa oli maasta irtoavaa pöllyä. Ilmiö tuntui olevan kasvuvaiheessa, koska katsoessamme se koko ajan yltyi saavuttaen suurimman intensiteettinsä n. klo 22:10. Tuulen meteli oli huumaava ja talon rakenteista kuului kuormituksesta johtuvia ääniä. En muista kuulleeni vastaavia ääniä edes kesän myrskyissä. Tuulen suunta oli tutkan mukaan havaintohetkellä luoteesta ja tämä vastaa havaintoani. Näkyvyyttä oli ikkunasta vaikea arvioida, mutta se kävi alimmillaan alle 10 metrissä. Läheiset puut olivat kaarella ja heiluivat voimakkaasti. Olin kovimman tuulen aikana varma, että puita kaatuu, mutta talvinen ajankohta ja lehtien puuttuminen saattoi estää sen. Olen harrastanut myrskyjä 90-luvun lopulta ja päässyt kokemaan sen aikana 2 syöksyvirtausta. Kuten mainitsin, kokemus ei poikennut niistä mitenkään, mutta lumen vuoksi näkyvyys oli heikompi kuin kesällä sateen muuttuessa kovassa tuulessa lähes sumuksi. Ilmavirtaus haki uria pihani pengerryksissä/kiveyksissä ja teki pyörteitä talon nurkille. Katkenneet oksat ja lumen alta esiin nousseet lehdet virtasivat sen mukana kuin nesteessä. Mieleen tuli lukuisat näkemäni hurrikaanivideot. Avasin hieman ovea tuulen puolella ja sain pitää siitä kunnolla kiinni tuulen tempoessa. Olisi kiinnostavaa tietää, tapahtuiko ilmakehässä Tampereen itäpuolella jotain erityistä? Nopea ja voimakas muutos oli hyvin poikkeuksellinen. Lähes samantien 22:20 jälkeen sää oli jälleen täysin selkeä!


More similar observations
Comments: 2 pcs
Emma Bruus - 7.3.2021 klo 12.57 Report this

Hieno kuvaus tapahtumien kulusta!

Liitin yhdistyksen edustajana havaintoosi aivan poikkeuksellisesti kaksi  selventävää kuvaa Kaupin Tähtotornin sääkameroista. Näkyvyyden pudotus 10 min aikana on kyllä vaikuttava! Harvoin käy noin, ettei tähtitornin tasanteen laelta näy vanhan vesitornin huippuun saakka ja viereinen metsä katoaa lähes kokonaan näkyvistä.

Yhden sääaseman tuulennopeudessa on hieman alle 14m/s piikki havaintoaikaan. Siinä on saanut hattua pidellä.

Esa Palmi - 7.3.2021 klo 13.14 Report this

Sama oli tässä Koikkarissa. NHL-jääkiekkoa katsoessa kiinnitti huomiota parvekelasien kolina ja ulkona ollut "snow blizzard". Capearvot olivat illalla koholla ja pilvissä oli paikoin raearvot koholla.Tuossa taisi olla kylmän rintaman ylitys, joka kylmemmällä puolella vielä korosti puuskaisuutta. Topit yltivät parhaimmillaan johonkin hieman yli viiteen kilometriin. Muutenkin pintatuuli oli voimakasta ja konvektio toi siihen ihan omaa terävyyttä. Näitä välillä näkee vastaavissa säätilanteissa. Nyt ei yhtään salamapaikannuksia ollut, vaikka olosuhteet pienen mahdollisuuden sillekin antoivat.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.