Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

ISS - 23.3.2021 klo 21.22 - 23.3.2021 klo 21.25 Parainen Observation number 97032

Visibility Unclassified

ISS nousi horisontin yläpuolelle noin 21.21 tuolta Orionin alapuolelta. Kuva on tehty kaksi kuvaa yhdistämällä. Kumpikin kuva on puolentoista minuutin valotus ja tuossa kuvien liitoskohdassa on sekunnin tauko (kameran) tallennusta varten. ISS tuli näkyviin 21.22 niin kuin pitikin, pilvet horisontissa hiukan häiritsi mutta sieltä se tuli kuitenkin. Ja katosi näkyvistä vajaa 3 minuuttia myöhemmin Siriuksen ylitettyään, kun maapallon varjo esti valon heijastumisen. Tsekkasin ilmansuunnat jo puoltatoista tuntia aiemmin edelliselleä kierroksella, mutta silloin oli niin valoisaa, etten kuvannut vielä.

Kuvan yläreunassa tulee linssiheijastumia kun kuu kupottaa jo yli 70% kokoisena eikä sitä nyt voinut välttää, kun se ISS oli tuolla samassa suunnassa. Kuvan oikeassa alareunassa on Maarianhaminan valot, jotka onneksi pysyy alhaalla eikä pilaa kuuta lukuunottamatta pimeää taivasta. Pilviä alkoi kulkea hiukkasen mutta ISS näkyy onneksi läpi.

Tämä tilanne tulee ja menee niin nopeaan, että siinä ei paljon kameran asetuksia asetella. Nyt meni randomilla puolentoista minuutin valotus f5,0 ja ISO 500. 14 mm ja jälkikäsittelyssä kropattu. Kohtuuturvallisesti siis mutta tuo kuu laittoi jännittämään, että mitäköhän tästäkin tulee. Testikuvat jäi vähän vaiheeseen, kun piti jo alkaa oikeisiin hommiin.

Kerrankin kiva tyyni ilma eikä edes sormet jäätyneet

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • ISS
Comments: 2 pcs
Georg Kieninger - 24.3.2021 klo 16.42 Report this

Hieno kuva! Mielenkiintoista sekin, että käytit onnistuneesti todella pitkää valotusaikaa ilman että kuvat ylivalottuvat. Tulos näyttääkin hyvältä koska kulkurata ei vaikuta katkoviivalta - kuten yleensä omissa ISS:n kuvissani, jotka koostuvat vaikka parinsadan ruudun pinosta. Täytyy joskus kokeilla pidempää valotusaikaa. Saattaahan tietysti olla niin, että täällä Helsingissä jossa on niin paljon tausta- yms valoja, se ei toimikaan, mutta kokeiluhan sen osoittaa sitten.

Kari Heinonen - 24.3.2021 klo 19.56 Report this

Kiitos.

Joo, mietin tuota kuvaa iltapäivällä ja ajattelin kokeilla tällaista. Juuri tuosta syystä, että tulisi mahdollsimman vähän katkoviivaa tuohon lentorataan. Sitten tämä piti vain miettiä loppuun asti ja suunnitella, miten se oikein pitäisi tehdä. ISS oli yhteensä 10 minuuttia horisontin yläpuolella ja matkasi lännestä itään sinä aikana. Joten siksi päätin ottaa laajan 14 mm objektiivin, että mahtuu kuvaan pitkä matka kulkua (kamera on täyskenno). Yhdellä kuvalla ei pysty, olisi tullut liian pitkä valotusaika, siksi oli pakko pätkiä.

Voi se onnistua Helsingistäkin, vaikka täällä (olen takaisin kotona taas) hukkavalon määrä on kamala. Jos vain ilma on kuiva eikä kosteus hajota valoa liikaa. Kun oli tuossakin tuo kuu tuomassa valoa. Kohde on kuitenkin aika kirkas ja erottuu siksi hyvin taustasta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.